Auta

Fabia čtvrté generace se konečně vyrábí

single-image

12. července 2021 opustila výrobní linku hlavního závodu společnosti Škoda Auto v Mladé Boleslavi první Škoda Fabia čtvrté generace. Stalo se tak po tom, co společnost Škoda Auto investovala do výrobní linky více než 110 milionů euro. Čtvrtá Škoda Fabia vychází z modulární platformy MQB-A0 koncernu Volkswagen. Pojďme si tedy přiblížit jeden z nejoblíbenějších vozů svého segmentu.

První Škoda Fabia se začala vyrábět v roce 1999 a dokázalo se vyprodukovat a prodat více než 1,7 milionu kusů. V roce 2007 společnost Škoda Auto poslala do světa její druhou generaci, která v prodejích dosáhla podobných čísel jako u generace první. Nakonec Škoda s třetí řadou dosud neskončila s prodejem na 1,1 milonech kusů. Jedná se tak o možná nejvyhledávanější malý vůz nižší třídy. Dominoval svou spolehlivostí, levnými náklady, cenou nebo třeba i prostorem uvnitř vozu.

Očekává se tak, že nejnovější Fabia se nenechá moc zahanbit a proto automobilka zainvestovala do výroby takovou sumu. Jedná se především o automatizaci a nahrazení některých fyzicky náročných prací roboty. Michael Oeljeklaus, člen představenstva Škoda Auto v oblasti výroby a logistiky, o modernizaci řekl: „Zahájení výroby je vždy velmi výjimečným okamžikem, na který se pečlivě připravujeme. Dnes slavíme oficiální zahájení výroby nového modelu Škoda Fabia. Do rozsáhlé modernizace a další automatizace výrobních procesů jsme investovali celkem 110 milionů euro. Nyní se to vyplácí – je skvělé vidět, jak každé ozubené kolečko zapadá do sebe a vše hladce funguje. Rád bych poděkoval celému týmu za vynikající společný výkon a jsem rád, že můžeme svou prací významně přispět k úspěchu modelu Škoda Fabia.“

Mezi taháky nového modelu můžeme zařadit opět zvětšení vnitřního prostoru oproti minulé generaci, uhrančivý design, který opravdu vzhled dotáhl k dokonalosti a zejména fakt, že je postavena poprvé na modulární platformě MQB-A0 koncernu Volkswagen, která umožňuje výrazné rozšíření bezpečnostní a komfortní výbavy.

Není tedy proč se netěšit. Pro příznivce značky a modelu, kteří shání zrovna nové auto je tato volba pomalu povinností. Ostatním bude stačit uznat, že se jedná opravdu o výjimečný vůz ve své třídě.

Mohlo by se vám líbit