Rady a tipy

Údržba a nabíjení autobaterie

single-image

Vybitá baterie

Pro autobaterii je ideální, když je udržovaná v nabitém stavu. Zachovává si tak své parametry a prodlužuje životnost. Pokud se baterie příliš vybíjí, je nutné ji nabít, jinak může dojít k nevratnému zničení autobaterie, tzv. sulfataci elektrodových desek. Takto znehodnocenou autobaterii již nelze nabít a používat.

Dobíjení autobaterie

Dobíjení autobaterie má za normálních okolností na starosti alternátor vozidla. Pokud tedy motor běží, spotřebiče ve voze a motor odebírá energii z alternátoru, nikoliv z autobaterie a autobaterie se zároveň dobíjí (optimální napětí pro dobíjení alternátorem pro 12 V baterii je 13 V – 14,5 V v závislosti na druhu automobilu, alternátoru a baterie). V ideálním případě tak není téměř potřeba baterii dodatečně nabíjet. Mnohdy však dochází ke krátkým pojížďkám ve městě, velkému odběru spotřebičů v pohotovostním režimu, častému startování či poruše dobíjení a autobaterie se tak nestihne zcela dobít, proto je ji nutné nabít dodatečně. I baterie, která není v provozu, se samovolně vybíjí. Proto i když auto stojí, je doporučeno udržovat nabíjením baterii v plně nabitém stavu.

Dolévání autobaterie

Starší, údržbové autobaterie mají ve víku otvory se šroubovacími váčky, které slouží mimo jiné k dolévání autobaterie. Baterie mají uvedeny rysky minima a maxima, mezi kterými by se měla pohybovat hladina elektrolytu. Pokud je hladina pod ryskou minima, nebo hůře, nezalévá zcela desky elektrod autobaterie, je nutné elektrolyt doplnit. Provádí se doléváním destilované vody.

Elektrody musí být vždy zalité. Nikdy však nepřekračujte maximální vyznačenou hladinu elektrolytu. Za provozu hrozí vytečení elektrolytu mimo baterii.

Mohlo by se vám líbit