Rady a tipy

Sněhové řetězy: Jak je správně nasadit?

single-image

Zásadu, že při zimní cestě do hor by ve vozidle neměly chybět sněhové řetězy, si již ověřili mnozí příznivci sněhu. A na ni navazuje druhá zásada, která je přímo podmínkou správného využití: bez tréninku nevyjíždět!

I když dostanete k řetězům sebepodrobnější návod a vše se vám bude zdát snadné, jednoznačně doporučuji vyzkoušení předem někde na suchu.

U většiny řetězů, které se prodávají, opravdu postačí jedna zkouška na suché silnici, aby pak řidič ve sněhu a chumelenici nezmatkoval a zbytečně se netrápil.

Nejrůznější výrobci sněhových řetězů vyvinuli i nové systémy rychlého nandávání nouzových náhražek sněhových řetězů, které jsou nabízeny jako systém „zacvaknout z boku a jet“, ale kdo jezdí v zimě do hor často, zpravidla dá přednost klasickým celoobvodovým řetězům, protože na vozovce pokryté sněhem poskytují jasně nejlepší služby.

Před nákupem řetězů je třeba zjistit rozměr pneumatik, které auto na zimu obouvá (Škoda Fabia například 185/60 R 14). Správný řetěz nemůže být absolutně univerzální a je obvykle určený jen pro několik rozměrů pneumatik. Je třeba také prostudovat návod k obsluze vozu, zda není stanovena maximální tloušťka článku řetězu, který je možné použít (obvykle 12 –14 mm). Některá auta vyžadují z důvodu malého prostoru mezi pláštěm a tlumičem speciální řetězy s tenčími články.

Mohlo by se vám líbit