Auta Elektromobily

Renault 5 – návrat legendy v elektrickém hávu

single-image

První Renault 5 byl vyroben v roce 1972. Nyní se můžete těšit na zcela nový Renault 5, který jezdí výhradně na elektřinu. Při pohledu na fotografie je zřejmá inspirace původním modelem.

Interiér nového Renaultu 5 kombinuje retro prvky s moderním designem. Digitální přístrojový štít s displejem je umístěn v jedné ose, čímž zůstávají zachována tradiční tlačítka. Vaše srdce jistě zaplesá při pohledu na originální příslušenství, jako je držák na bagety, indukční nabíjení telefonu a funkce V2L, která z auta dělá pojízdnou powerbanku. Z trakční baterie tak můžete nabíjet další elektrická zařízení, v krajním případě i jiný elektromobil.

Elektromotor je ještě kompaktnější než ve vozech Mégane a Scénic. Nevyužívá permanentní magnety ani vzácné nerosty, což snižuje dopad na životní prostředí. Zákazníci mohou vybírat ze tří výkonových variant: 95, 120 nebo 150 koní. Renault 5 má délku 3,92 m a rozvor 2,54 m, přesto nabízí 326 litrů zavazadlového prostoru. Velikostně zapadá mezi modely Twingo a Clio. Navzdory velké baterii se pohotovostní hmotnost všech verzí vejde do 1,5 tuny. Nejrychlejší varianta zrychlí z klidu na stovku za osm sekund a dosahuje elektronicky omezené maximální rychlosti 150 km/h.

Na výběr jsou dvě baterie o kapacitě 40 nebo 52 kWh. Menší baterie slibuje dojezd 300 kilometrů, větší až 400 kilometrů. Maximální nabíjecí výkon činí 100 kW, což je pro malé městské auto vynikající hodnota – z 15 na 80 % se dostanete za zhruba 30 minut. Obě baterie využívají chemii NMC (nikl-mangan-kobalt), která dnes nabízí nejlepší energetickou hustotu na trhu.

Nový Renault 5 představuje dokonalé spojení tradice a moderních technologií. Těšte se na vůz, který nejenže ctí své kořeny, ale přináší i inovace pro budoucnost.

Mohlo by se vám líbit