Auta

Bugatti La Voiture Noire – Přízrak za 428 milionů

single-image

Nové nejdražší auto na světě je Bugatti La Voiture Noire, které stojí neuvěřitelných 428 milionů korun. Je to unikátní kousek, který si nechal vyrobit jeden anonymní zákazník, a na fotkách je skoro neviditelný. Automobilka se nechala inspirovat ztraceným modelem Bugatti Type 57 SC Atlantic, který patřil synovi zakladatele firmy Jeanu Bugattimu a záhadně zmizel v roce 1938

Bugatti La Voiture Noire bylo poprvé představeno na Ženevském autosalonu v roce 2019, ale tehdy šlo jen o koncept. Od té doby pracovalo specializované oddělení Bugatti na dokončení vozu, které zabralo přes 65 000 hodin práce Výsledkem je mistrovské dílo automobilové haute couture, které kombinuje historické odkazy s moderní technologií a designem.

Většina techniky La Voiture Noire vychází ze standardního Chironu, čemuž odpovídá čtyřikrát přeplňovaný osmilitrový W16 motor o výkonu 1500 koní (1103 kW) a točivém momentu 1600 Nm. Vůz může dosáhnout teoretické maximální rychlosti přes 400 km/h a zrychlit z 0 na 100 km/h za 2,4 sekundy a z 0 na 200 km/h za 6,1 sekundy. Karosérie je vyrobena z uhlíkových vláken a má charakteristický tvar fastback s nízkou střechou a výraznou hřebenovou linií, která připomíná legendární Bugatti Type 57 SC Atlantic Coupé z 30. let. Přední část vozu dominuje tradiční maska chladiče ve tvaru podkovy, zatímco zadní část je zdobena šesti výfukovými koncovkami a LED pásem.

Vedoucí speciálních projektů Bugatti Pierre Rommelfanger říká: “Vývoj takových projektů řídíme my. My definujeme myšlenku i design těchto unikátních vozů a jako zákazník jste součástí naší cesty. Pro nás je důležité, aby tyto vozy navrhli a vyrobili lidé z Bugatti.”

La Voiture Noire je poctou historii a tradici značky Bugatti, ale zároveň je i ukázkou jejího současného umění a inovace. Je to auto, které nemá obdoby a které si může dovolit jen jeden člověk na světě. Je to přízrak, který se zjevuje jen zřídka a který budí obdiv i závist.

Mohlo by se vám líbit