Auta

Lada modernizuje legendární Nivu

single-image

Od roku 1977 se na trhu objevuje vozidlo značky Lada, které si získalo srdce mnoha dobrodruhů – Niva. Po desetiletích věrně sloužila v nehostinných terénech, zachovávajíc si svou spartánskou výbavu a jednoduchost. Nyní, když se blíží rok 2024, připravuje výrobce pro tento robustní stroj několik významných vylepšení.

Model Lada Niva, známý také pod názvem Legend, se nyní dočká aktualizací, které jsou spíše oživením původního ducha ruského off-roadu než kompletní modernizací. V důsledku událostí z února 2022, kdy Rusko zasáhlo do konfliktu na Ukrajině, byly na ruský průmysl uvaleny sankce, což mělo nemalý dopad i na automobilovou výrobu. Společnost AvtoVAZ byla nucena přerušit produkci, která byla obnovena až v polovině téhož roku, avšak s omezenými možnostmi vybavení nových vozů. Modely Niva tak byly vyráběny bez protiblokovacího systému ABS a airbagů.

Avšak již v modelovém roce 2024 se ABS opět stane standardem pro Nivu. Niva Travel, modernější SUV produkované od roku 1998, přinese v lepších výbavách tempomat s omezovačem rychlosti, palubní počítač nebo podsvícený přístrojový panel. Navíc se vrátí i elektronický stabilizační program (ESP). Další novinky zahrnují změny v oblasti pohonné jednotky – po obnovení produkce v roce 2022 opouštěla Niva výrobní linku s motorem splňujícím pouze emisní normu Euro 2.

Co se týče dostupnosti modelů Lada Niva na českém trhu, jejich dovoz je v současnosti výrazně omezen. V nabídce jsou převážně pouze skladové zásoby. Přestože modernizace Nivy nepředstavuje radikální změnu, milovníci této ikonické značky jistě ocení snahu o zachování jejího ducha a zároveň zlepšení bezpečnostních prvků a komfortu.

Mohlo by se vám líbit