Auta Historie Zajímavosti

Jízda v Knight Rideru

single-image

Pokud jste vyrůstali (u nás až) v devadesátkách, nemohl vás minout legendární seriál s černým Pontiacem Firebird a jeho červeným senzorem v čele. Hlavním hrdinou byl nezaměnitelný David Hasselhoff. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jak se takové auto doopravdy řídí?

Seriál vypráví příběh bývalého policisty střeleného do hlavy, který ale díky titanové destičce v hlavě přežívá a vydává se na cestu spravedlnosti a pomsty v týmu jednoho kladně založeného miliardáře.
Auto, kterému hlavní hrdina Michael říkal KITT, umělo sérii speciálních kousků. Dokázalo skákat, bylo neprůstřelné, umělo se samo řídit, oplývalo nepostradatelným turbo boostem a v neposlední řadě mělo vlastní umělou inteligenci a umělo mluvit.

Na natáčení seriálu bylo použito pár desítek černých upravených Pontiaců Firebird Trans AM. Několik jich bylo při natáčení samozřejmě zničeno a zhruba pět kusů se dochovalo. Zvenku mělo auto zatmavená světla, a dominantní červený senzor vpředu. Vnitřek připomínal spíše kokpit rakety. Místo klasického volantu byl umístěn ovladač připomínající knipl z letadla, nebo spíše volant z formule. Přístrojová deska byla poseta digitálními ukazateli a tlačítky. Oproti standardní čtyřstupňové automatické převodovce, kterou byly tyto modely osazeny, byly “herecké” modely osazeny třístupňovou, která se vyznačuje zvýšenou odolností, což bylo pro natáčení potřeba. Brzdový okruh byl zároveň rozdělen na přední a zadní brzdy. Přední aby se dalo jednak zadní kola “pálit” a zadní k provádění smyků tzv. “přes ručku”. Nicméně s ovladačem směru to dozajista kaskadéři neměli moc jednoduché.

Po tom co se seriál zabydlel na obrazovkách celého světa vzniklo určitě stovky více, či méně povedených napodobenin KITTa. To ale není náš dnešní případ.
Jay Leno, bývalý americký moderátor a automobilový nadšenec s jedním z prototypů přímo z natáčení seriálu natočil reportážní video, které vám teď přinášíme v originále.

Majitelem tohoto kousku je Joe Huth a jedná se údajně o nejzachovalejší kousek, který po seriálu zbyl. I přes tento fakt má k původní sériové verzi Pontiaca Firebird tohle auto daleko. Je samozřejmě předělaný celý kokpit, zpevněný podvozek a vůz má také mnoho šrámů “z akce”.
Bylo pikantní, že KITT měl v seriálu na každou aktuálně potřebnou funkci tlačítko. Osazení vnitřku se tedy muselo mezi jednotlivými epizodami měnit a tlačítka dostávala různé aktuálně potřebné názvy.

Tento konkrétní kus paradoxně vycházel z nejzákladnější, pouze pětilitrové, verze Pontiaca Firebird a původně se neměl konce natáčení vůbec dožít. Joea Hutha tedy uvedení do stavu podobného novému stálo nemalé peníze. Teď už ale hodnota auta spolu s vzácností pouze stoupá, takže to špatná investice asi nebyla.

V závěru vás rád pozvu na shlédnutí vtipného videa z dílny Michala Orsavy, které ilustruje “kterak se Knight Rider popral s českou dálnicí D1 v závodu Diamond Race” 🙂

Mohlo by se vám líbit