Auta

Škoda Kushaq

single-image

V automobilovém průmyslu dochází k finálním přípravám na uvedení nového kompaktního a cenově dostupného SUV od značky Škoda na trh. Tato zpráva by obvykle vzbudila v České republice větší pozornost, ovšem tento model je zaměřen výhradně na indický trh. Jedná se o první z čtyř novinek, které jsou součástí iniciativy „India 2.0“. Škoda, přední automobilový výrobce v České republice, stojí v čele této iniciativy, a celý koncern Volkswagen tímto způsobem usiluje o lepší výsledky na rozvíjejícím se indickém trhu s osobními automobily.

Design konečné podoby vozu zatím není k dispozici, Škoda zveřejnila pouze náčrt boční siluety, který neprozrazuje mnoho detailů. Nicméně máme určité informace. V únoru 2020 Škoda představila na autosalonu v Dillí koncept Škoda Vision IN, který byl předběžným náznakem tohoto nového SUV určeného pro druhou nejlidnatější zemi světa. Vision IN sloužil také jako ukázka platformy MQB A0 IN. Tato platforma je modulární a využívá se například u evropských modelů Škoda Kamiq a Scala. Verze této platformy pro Indii byla vyvinuta speciálně pro potřeby tohoto trhu, a 95 % komponent bude vyráběno lokálně v Indii.

I když byl Vision IN spíše designovou studií, naznačoval, jak bude indická novinka vypadat. Co se týče jména, bude nový model Škoda označen jako Kushaq, což je součást systému označování SUV začínajícího písmenem K a končícího písmenem Q. Toto pojmenování by pro český trh mohlo být obtížnější, ale v Indii bude přijato s nadšením.

Slovo „Kushaq“ má kořeny v tisícileté staré sanskrtštině, kde znamená „král“ nebo „vládce“. Sanskrt je jeden z 22 úředních jazyků v Indii a má hluboké kořeny v oblasti náboženství, umění a vědy.

Podrobnosti o konečné podobě Škody Kushaq a technických specifikacích budou zveřejněny v březnu, kdy proběhne světová premiéra. Zatímco koncept Vision IN disponoval motorem 1.5 TSI s výkonem 150 koní, ve finální verzi se očekávají slabší nepřeplňované jednotky z rodiny MPI. Po uvedení modelu Kushaq na trh budou následovat další tři vozy značek Škoda a Volkswagen, které budou postaveny na stejné platformě.

Mohlo by se vám líbit