Auta Historie

Škoda Octavia – zrození legendy

single-image

Tento vůz se stal v naší zemi už fenoménem. Nejprodávanější auto u nás. Tedy aspoň generace vyráběná od roku 1996 doteď. Původní Škoda Octavia ze šedesátých let je pro změnu legendou a opravdu krásným veteránem.

Původní Octavie vyráběné od roku 1959 byly dvoudveřové automobily nižší střední třídy postavené na modernizaci modelu Spartak. Revoluční na ní bylo přední odpružení pomocí pružin. Auto se tak zbavilo alespoň vepředu odpružení listového a spolu s nezávislým zavěšením kol tak získalo na svou dobu nadstandardní jízdní vlastnosti. Název Octavia, latinsky osmá, vznikl jakožto osmý model automobilky Škoda.

Nedlouho po revoluci se o naši prakticky krachující automobilku přetahovaly 2 firmy. Francouzský Renault a německý Volkswagen. Kdo nakonec vyhrál asi víme všichni. Škodovka by bez vstupu velkého hráče byla už dnes asi jen položkou v muzeu. Volkswagen nejprve vylepšil model Favorit, pak přišla na řadu v roce 1994 ještě Felicia, ale prvním koncernovým modelem byla právě Octavia. A bylo to znát.

První Octavie spadají do nejprodávanějších modelů značky vůbec a dalo by se říci vydláždily cestu nastupujícím generacím. Za zmínku stojí zejména modely s legendárními nezničitelnými motory 1.9 TDI a SDI. Ty jezdí a drží si cenu prakticky dodnes.

Druhá a třetí generace úspěšně udržovaly laťku i čísla prodejnosti. I přes značné modernizace se podařilo udržet nadstandardní spolehlivost, pohodlí, dynamiku i příznivé ceny. To dělá z Octavie zdatného konkurenta na trhu i pro věhlasné světové konkurenty. V sousedním Německu se jedná o nejprodávanější importovaný model. Jinak se Octavie vyskytují takřka po celém světě.

Čtvrtá generace se na českém trhu teprve zabydluje. Nelze tedy s jistotou hodnotit spolehlivost. Ta se dá ale předpokládat. Technologicky udělala Škoda na svoje poměry dost podstatný digitální skok kupředu. Nechybí tedy ani spousty nových asistenčních systémů a nahlédnutí k nepřetržitému připojení k internetu.

Není proč nepředpokládat, že rekordy a svoje čísla bude Octavia překonávat dál. První generace bude asi ještě dlouho nesmazatelně v našich srdcích i na našich silnicích. Za nás tedy nezbývá, než doporučit alespoň její vyzkoušení.

Mohlo by se vám líbit