Rady a tipy

Motorový olej a jeho výměna – kompletní průvodce

single-image

Motorový olej je základním prvkem pro bezchybný chod vašeho vozu. Tento mazací prostředek plní řadu důležitých úkolů a přispívá také ke snížení spotřeby paliva. Hlavním účelem motorového oleje je chránit mechanické součásti před přehřátím a opotřebením, ale má i další příznivé účinky, které zajišťují dlouhou životnost vašeho motoru.

Jak provést výměnu oleje?
Proces výměny motorového oleje je naštěstí poměrně jednoduchý a zvládne ho i nezkušený majitel automobilu ve své vlastní garáži.

Níže uvádíme krok za krokem postup, jak na to:

  1. Příprava
    • Doporučujeme před výměnou oleje udělat krátkou projížďku, aby se olej dostatečně prohřál na provozní teplotu. Teplý olej lépe vytéká a odstraní více nečistot z motoru.
  2. Vypuštění starého oleje
    • Umístěte auto na rovném povrchu a zvedněte ho, pokud je to nutné. Opatrně odšroubujte vypouštěcí šroub olejové vany a nechte starý olej vytéct do připravené nádoby. Použijte nálevku pro minimalizaci rozlití.
  3. Výměna olejového filtru
    • Starý olejový filtr odšroubujte a nahraďte ho novým. Před instalací nového filtru jej potřete tenkou vrstvou nového oleje, což usnadní jeho utažení a zabrání únikům.
  4. Doplnění nového oleje
    • Po vypuštění starého oleje a výměně filtru zašroubujte zpět vypouštěcí šroub a začněte plnit motor novým olejem. Hladina oleje by měla být přesně mezi dvěma ryskami na měrce (Min. a Max.). Příliš málo nebo příliš mnoho oleje může způsobit vážné poškození motoru.
  5. Kontrola a závěrečné úpravy
    • Po dosažení správné hladiny oleje našroubujte zpět víčko olejové nádrže, nastartujte vůz a ujeďte krátkou vzdálenost, aby se nový olej mohl pořádně rozprostřít po motoru. Nakonec zastavte, znovu zkontrolujte hladinu oleje a v případě potřeby ji upravte na správnou hodnotu.

Cena výměny oleje

Cena výměny motorového oleje závisí na mnoha faktorech, jako je styl jízdy, ujetá vzdálenost a typ použitého oleje. Orientačně se výměna oleje pohybuje v rozmezí 1000 Kč až 3000 Kč. Cena se může lišit v závislosti na kvalitě oleje a cenách servisních služeb.

Správná údržba motorového oleje je klíčová pro dlouhou životnost vašeho vozu. Dodržování pravidelných intervalů výměny oleje a používání kvalitních olejů zajistí bezproblémový provoz motoru a ochranu před zbytečnými poruchami.

Mohlo by se vám líbit