Rady a tipy

Desatero pro zazimování vozu

single-image

Když své auto milujete, pravděpodobně s ním v zimě ven z garáže nevyjedete. Ať už máte auto staré nebo sportovní, je důležité vědět, jak ho zazimovat tak, aby jarní probuzení bylo co nejšetrnější. Někteří řidiči si myslí, že vrcholem přípravy vozu na zimu je, že ho v myčce umyjí lepším programem než obvykle a do benzinu přidají aditivum. Auto ale lze zazimovat i jinak a pořádně.

  1. Garáž. V první řadě je dobré smést pavučiny z koutů a zamést podlahu. Pokud máte problémy s vlhkostí, která jde od podlahy, je nutné položit na zem silnou folii nebo plachtu, které zabrání tvorbě koroze na podvozku. Důležitým faktorem je i zabezpečení garáže. Je určitě lepší investovat do kvalitních alarmů nebo kamerových systému než se spoléhat na obyčejný zámek.
  2. Umýt auto zevnitř i zvenku. Umýt auto znamená víc než ho jen protáhnout myčkou. V nejlepším případě auto nechte navoskovat a popřípadě zvolit keramickou ochranu laku. Nezapomínejte taky pořádně očistit podvozek, s tím vám dobře pomůže vysokotlaké mytí. Také kola je potřeba důkladně omýt, a to jak zevnitř, tak i zvenčí. Zapomínat by se nemělo ani na všechny pryžové a plastové díly, které se ošetřují speciálním kondicionérem. V neposlední řádě je potřeba ošetřil těsnění ve dveřích, a to silikonový olejem.
  3. Výměna oleje a provozní kapaliny. Výměna oleje by vás stejně čekala a nový olej dělá motoru jedině dobře. Také vyměňte i olejový filtr. Do auta doplňte všechny provozní kapaliny, hlavně nemrznoucí kapalinu do ostřikovačů a brzdovou kapalinu. Pokud nemáte vytápěnou garáž ujistěte se, že máte vhodně zvolenou nemrznoucí směs.
  4. Natankovat plnou. Natankujte až po hrdlo, zamezí se tak kondenzaci vodních par a rezivění nádrže. Rozhodně nešetřete a zvolte prémiové palivo s vyšším oktanovým číslem. Důležité je použít aditivum neboli stabilizátor paliva, při přidáváním aditiva nechte motor chvíli běžet, aby se dostalo do palivového potrubí.
  5. Nafouknout pneumatiky. Pneumatiky nahustěte asi tak přibližně o pětinu více než je doporučováno výrobcem. Zabráníte nejen jejich vyfouknutí ale především i jejich deformaci. Někteří dávají auto na zvedáky anebo dávají pod pneumatiky tlusté koberce.
  6. Zakrýt výfuk, přivřít okna a použit silikagel. Největším rizikem jsou hlodavci, který se na zimu stahují do baráků a samozřejmě i do garáží, proto musíte udělat maximum abyste svůj vůz ochránili. Použijte naftalín, lístky máty nebo elektronické odpuzovače. Okna spusťte aspoň o pět milimetrů, tak aby se do auta dostal vzduch. Dalším rizikem je vlhkost, proto dejte do auto několik balíčků silikagelu, který krásně vlhkost pohltí a vy se tak nemusíte bát, že vám přes zimu například oplesniví sedadla.
  7. Uvolnit parkovací brzdu a zařadit neutrál. Když vaše auto stojí na rovině je nesmysl abyste měli zařazenou rychlost, a ještě zataženou ruční brzdu. Správným řešením je neutrál a nemusíte se tak bát, že se destičky přilepí na kotouče. Pokud ale chcete mít jistotu můžete použit parkovací klíny.
  8. Připojit auto na nabíječku. Pokud chcete mít jistotu, že po zimě bez jakýchkoliv problémů a komplikací nastartujete, musíte auto připojit na nabíječku. Moderní nabíječky pracují s autobaterií tak, aby maximálně zvýšila její životnost a mají speciální udržovací program. Některá auta se můžou připojit přes zdířku autozapalovače a některé se musí zapojit přímo na baterii (v tomto případě ji můžete i vyndat).
  9. Podepřít stěrače. Pokud chcete ušetřit a na jaře nekupovat nové stěrače, je potřeba ramínka podepřít například malými špalíky. Jde o to, aby se stěrače nedotýkali okna, to zabrání jejich degradaci a prodlouží jejich životnost.
  10. Zakrýt automobil. V žádném případě nezakrývejte auto igelitem pod ním by se hromadila vlhkost a auto by tak mohlo začít rezivět. V dnešní době je na trhu velké množství ochranných plachet, popřípadě si můžete koupit plachtu rovnou od výrobce na svůj automobil.

Pokud splníte všech deset věcí, můžete s klidem zazimovat své auto a čekat až s ním na jaře zase budete moc vyrazit na silnice.

Mohlo by se vám líbit