Auta

Lada Niva

single-image

Lada Niva, legendární terénní vozidlo, se vyrábí již od roku 1977. Od té doby se design i technické parametry tohoto vozu zásadně nezměnily, ačkoliv několik drobných úprav a modernizací během let proběhlo. Tento model je stále známý svou jednoduchostí, robustností a schopností zdolávat i ten nejnáročnější terén. Díky těmto vlastnostem si Niva získala srdce nejen mnoha ruských řidičů, ale také fanoušků off-roadu po celém světě. Přestože je Niva spíše archaickým vozem, v roce 2024 přichází s několika významnými vylepšeními, které by měly uspokojit současné požadavky trhu.

V kontextu modernizace však není možné hovořit o úplné transformaci tohoto vozu. Mnozí by řekli, že jde spíše o návrat k osvědčeným standardům, které byly kvůli sankcím po ruské invazi na Ukrajinu dočasně opuštěny. Sankce uvalené na Rusko po invazi na Ukrajinu v únoru 2022 měly značný dopad na ruský průmysl, včetně automobilového sektoru. Společnost AvtoVAZ, která Ladu Niva vyrábí, musela na určitou dobu zastavit výrobu, což vedlo k nedostatku některých klíčových komponentů.

Výroba byla obnovena až v polovině roku 2022, avšak s několika omezeními. Kvůli nedostatku technologických komponentů byla Niva produkována bez běžně dostupných prvků bezpečnosti, jako je protiblokovací systém brzd (ABS) nebo airbagy. Tato skutečnost byla vnímána jako krok zpět, který výrazně ovlivnil image a prodejní úspěchy tohoto modelu. Nicméně, pro modelový rok 2024 se ABS do Nivy vrací, což představuje jednu z hlavních novinek.

Model Lada Niva Legend, jak je nyní tento klasický off-road nazýván, bude rovněž vybaven dalšími prvky, které jsou dnes pro většinu automobilů standardem. Kromě návratu ABS se do Nivy vrací také elektronický stabilizační program (ESP), což je další významné zlepšení, které zvýší bezpečnost a ovladatelnost vozu na silnici i v terénu.

Vedle Nivy Legend je na trhu i modernější verze tohoto terénního vozidla – Lada Niva Travel, která je v produkci od roku 1998. Tento model je navržen jako SUV a nabízí pokročilejší výbavu a komfort než jeho starší sourozenec. Pro modelový rok 2024 se Niva Travel dočká několika inovací, včetně tempomatu s omezovačem rychlosti, palubního počítače a podsvíceného přístrojového panelu. Tyto funkce nejen zvyšují pohodlí při jízdě, ale také odpovídají současným standardům v automobilovém průmyslu.

Další změny, které nová Niva přináší, se týkají pohonné jednotky. Po obnovení produkce v roce 2022 se Niva vyráběla s motorem, který splňoval pouze emisní normu Euro 2, což výrazně omezovalo její konkurenceschopnost na evropských trzích. V roce 2024 však přichází s novým motorem, který by měl být schopen splnit přísnější emisní normy, čímž se otevírá možnost návratu na některé zahraniční trhy.

Navzdory těmto modernizacím je dovoz vozů Lada Niva do České republiky stále značně omezený. Na českém trhu se tak prodávají spíše jen skladové zásoby, což z tohoto vozu dělá spíše raritu než běžně dostupný model. Omezený dovoz je způsoben nejen sankcemi, ale také zpřísněnými emisními předpisy, které vozy se staršími motory nesplňují.

Lada Niva tak i v roce 2024 zůstává věrná své pověsti spolehlivého a robustního terénního vozidla, které je schopné obstát i v těch nejnáročnějších podmínkách. Přestože změny, které pro tento modelový rok přináší, nejsou revoluční, znamenají posun směrem k moderním technologiím a vyššímu standardu bezpečnosti, což může zvýšit její atraktivitu nejen na domácím, ale i na zahraničních trzích.

Mohlo by se vám líbit