Auta

Škoda Elroq se představí už brzy

single-image

Automobilka Škoda se chystá odhalit svůj nový model, který má být, podle spekulací, nazván Erloq. Přestože oficiální jméno zatím nebylo potvrzeno, nedávné video automobilky naznačuje, že by tento název mohl být reálný. Zcela jisté je však to, že tento vůz bude prvním, který ponese nové logo Škoda, což z něj činí důležitý milník v historii značky.

Erloq bude postaven na platformě MEB, kterou sdílí s dalšími elektrickými vozy koncernu Volkswagen, včetně svého „sourozence“ Škoda Enyaq. Platforma MEB je navržena speciálně pro elektromobily, což umožňuje efektivní rozložení hmotnosti a nabízí variabilitu v kapacitě baterií a výkonu.

Očekává se, že Erloq bude vybaven výkonným elektromotorem s výkonem 180 koní, což odpovídá moderním standardům elektrických SUV. Co se týče akumulátoru, automobilka by měla nabídnout dvě varianty – baterii s kapacitou 62 kWh, která poskytne dojezd okolo 400 km na jedno nabití, a větší baterii s kapacitou 82 kWh s dojezdem až 600 km. Tyto hodnoty se zřejmě budou odvíjet od různých výbavových stupňů a volitelných prvků.

Škoda odhalila interiér nového modelu 13. března 2024, což fanouškům poskytlo první náhled na to, co mohou očekávat. Design interiéru Erloqu se v mnoha ohledech podobá stávajícímu modelu Enyaq, avšak s několika významnými rozdíly. Interiér působí moderním dojmem a přináší kombinaci klasických fyzických ovladačů a nových dotykových prvků, čímž značka dodržuje svou filozofii „Simply Clever“.

Jedním z hlavních prvků interiéru je nový dvouramenný volant, který je standardně vyhřívaný. Zajímavým detailem je, že ve spodní části volantu chybí výstupek, který byl dříve rezervován pro plaketu sportovních nebo prémiových variant, jako jsou RS či Laurin & Klement. Namísto toho zde zůstává prázdný prostor. Tento krok by mohl naznačovat novou strategii designu nebo budoucí možnosti individualizace interiéru.

Středobodem interiéru je velký dotykový displej infotainment systému, který je mírně přepracován oproti Enyaqu. Ovládací prvky se přesunuly na strany a horní část obrazovky, což usnadňuje jejich přístupnost během jízdy. Pod displejem se nachází dotyková linka, která umožňuje rychlé ovládání hlasitosti a vypnutí obrazovky, což ocení řidiči, kteří preferují jednoduché a intuitivní ovládání.

Pod hlavním displejem najdeme fyzické ovladače, což je detail, který potěší tradiční zákazníky značky Škoda. Tyto ovladače usnadňují používání klimatizace a dalších funkcí bez nutnosti dotýkat se displeje, což přispívá k vyšší bezpečnosti během řízení. Ještě níže se nachází velký odkládací prostor s bezdrátovou nabíječkou pro mobilní telefony, což je praktický prvek moderních automobilů.

Zatímco o technických specifikacích a ceně nového modelu se zatím pouze spekuluje, je téměř jisté, že Erloq bude hrát klíčovou roli v elektrifikaci portfolia Škody. Je pravděpodobné, že nový model bude disponovat moderními bezpečnostními technologiemi a funkcemi asistovaného řízení, které jsou dnes běžné u prémiových elektrických SUV.

Škoda s modelem Erloq míří na rostoucí trh elektrických SUV a chce přinést zákazníkům vůz, který kombinuje osvědčené technologie koncernu Volkswagen s novými inovacemi. První pohled na interiér naznačuje, že automobilka se snaží nabídnout komfortní a moderní prostředí, které bude vhodné pro každodenní užívání. Kdy přesně se model představí veřejnosti, zatím není jasné, ale jedno je jisté – Škoda Erloq bude jedním z nejvíce očekávaných modelů roku 2024.

Mohlo by se vám líbit