Technika Zajímavosti

Auto jako chameleon

single-image

Auto, které samo od sebe mění barvu, ať už šlo o zmatení policie, gangsterů nebo čehokoli podobného, jsme zatím mohli vidět spíše v seriálu „Zmije“ a dalších sci-fi snímcích. Nyní se tento jev však stává realitou. Nedávno totiž na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas představila automobilka BMW svoji novinku. Jde o model pojmenovaný iX Flow. Jde o první prototyp elektrického SUV, které dokáže měnit svoji barvu!

Podle vyjádření automobilky, může díky tomuto efektu vyjádřit řidič svoji osobnost. Možností je celá řada, jak se kreativně vyřádit. Samotnému řidiči se tedy otevírá celá škála možností. Nemusí vždy jít pouze o vyjádření osobností, ale i podle aktuální nálady, kterou může dát najevo kdykoli, kdy usedne za volant svého vozu.

Podle automobilky tato schopnost přináší i jiné výhody než jen ty designové. Podle ní, může mít totiž barva vliv na spotřebu paliva nebo elektřiny. V praxi by to mělo fungovat tak, že během horkého léta, bílá barva či nějaký světlejší odstín dokáže lépe odrážet světlo, čímž by se interiér a samotný vůz neměli tolik rozpalovat. V zimě by to mělo fungovat naopak za předpokladu přebarvení vozu do černé, či nějaké tmavé barvy. Díky tomuto efektu by se měla snížit spotřeba klimatizace a tím pádem i paliva. U elektrické verze iX, pak zase pomoci i delšímu dojezdu na jedno nabití.

Toto praktické využití si prozatím nedovedeme moc představit. Z hlediska legislativy se totiž barva zapisuje do technického průkazu a každá změna se musí nechat zapsat. Uvidíme, jak to vše dopadne a co na to bude říkat policie.

Mohlo by se vám líbit