Rady a tipy

10 věcí, které zkontrolovat, před začátkem jara

single-image

Zima umí být pro auto krutá. Diagnostika vlivů sezóny pro vaše auto je poměrně snadná, i když nemáte žádné formální školení mechaniků. Provádění série rychlých kontrol auta každou sezónu vám může z dlouhodobého hlediska ušetřit peníze. Nejlepší jak začít, je důkladným jarním úklidem, ať už svépomocí, nebo prostřednictvím kompletního detailního servisu. Zde je seznam věcí, které je třeba zkontrolovat.

Umyjte své auto
Když začnete důkladným čištěním, nezbavíte se jen špíny, kterou na vašem voze zima zanechala, jako např. posypová sůl. Čistota vám také umožní vidět úroveň opotřebení vašeho vozu.

Škrábance a menší škody
Žádné vozidlo není imunní vůči poškrábání nebo promáčknutí, bez ohledu na roční období. Oprava může pomoci odvrátit větší problémy. Menší poškození by bylo možné opravit pomocí materiálů, které můžete najít i u sebe doma. Webové stránky Home Hacks pro kutily doporučují používat domácí potřeby, jako je zubní pasta, krém na boty, lak na nehty nebo vosk na svíčky pro rychlé drobné opravy.

Tlak v pneumatikách
Kolísání teplot často vede ke změně tlaku vzduchu v pneumatikách, což způsobuje nerovnoměrné opotřebení. Tlak v pneumatikách by měl odpovídat doporučenému tlaku vzduchu uvedenému v uživatelské příručce vašeho vozidla nebo na nálepce uvnitř dveří řidiče. Mnoho moderních vozidel má automatické snímače tlaku v pneumatikách, které zobrazují aktuální tlak na informační obrazovce řidiče.

Běhoun pneumatiky
Bez dostatečného běhounu nemohou vaše pneumatiky přilnout k vozovce tak, jak byly navrženy. To by mohlo ohrozit ovladatelnost vašeho vozu ve vlhkém počasí a vaši schopnost rychle zastavit. Mezi solí, výmoly a zimním chladem dostávají pneumatiky ránu. Máte otázky? Určitě se poraďte s odborníkem na pneumatiky.

Otáčejte nebo vyměňte pneumatiky
Pravidelným otáčením zadních pneumatik dopředu (a zepředu dozadu) se opotřebení rovnoměrně rozloží na všechny čtyři pneumatiky. Rovnoměrné opotřebení pomáhá s trakcí vozu a rovnoměrnou ovladatelností, aby se maximalizovala životnost běhounu. Pokud jste na vozidlo nasadili zimní pneumatiky, je také čas je přezout za letní nebo celoroční pneumatiky.

Stěrače oken
Namrzání, rozmrazování a škrábání si mohou vybrat svou daň na stěračích čelního skla. Namrzlá čelní skla mohou způsobit deformaci, ohnutí a dokonce prasknutí lišt stěračů. Pokud vaše stěrače zanechávají na čelním skle šmouhy vody, než aby stíraly čistě, je čas je vyměnit. Stěrače by se měly vyměňovat jednou za půl roku, jednou na podzim a na jaře.

Hladinu kapalin v autě
Kapalina ostřikovače čelního skla slouží jako odmrazovač v mrazivých zimních dnech. I když se vaše kontrolka nízké hladiny kapaliny ještě nerozsvítila, je dobré nezapomenout na doplnění. Většinu poruch převodovky lze přičíst zanedbání kapaliny. I když převodová kapalina nemusí být vždy plně doplněna, sezónní výměna je vynikající připomínkou kontroly hladiny a v případě potřeby doplnění. Kontrola hladiny brzdové kapaliny automobilu je poměrně snadná. Pokud má vozidlo průhlednou nádrž, stačí se podívat; pokud je nádrž kovová, sejměte kryt a rychle nahlédněte, abyste viděli, že je alespoň z poloviny plná.

Zkontrolujte a vyměňte olej
Pravidelné výměny oleje pomáhají udržovat zdravý motor. Jak se motorový olej stará o váš motor, přirozeně nabírá nečistoty. V závislosti na motoru by výměna oleje měla probíhat každých 5 000 až 10 000 km.

Baterii
Součástí každého vozu se spalovacím motorem je elektrická soustava se startérem a alternátorem. Běh vozidla v zimním počasí vyžaduje větší úsilí, což může snížit životnost baterie. Daň, kterou si zima vybírá na baterii, je vidět na tlumenějších světlometech než obvykle nebo na pomalejším stahování oken. Při výměně oleje nebo výměně pneumatik se zeptejte, zda mohou mechanici otestovat i vaši baterii.

Zkontrolujte a případně vyměňte žárovky
Mnoho řidičů si poprvé uvědomí, že mají zhasnuté světlo, až když je kvůli tomu zastaví hlídka policie. Při prohlídce zbytku svého vozidla letos na jaře udělejte čas na prozkoumání bočních zrcátek, zda nejsou prasklá, a požádejte o pomoc kamaráda, aby zkontroloval světlomety, zadní světla, zpětná světla, brzdová světla, parkovací světla, mlhová světla a blinkry. Náklady na výměnu vnějších světel ve vašem voze se značně liší v závislosti na značce a modelu vašeho vozidla.

Mohlo by se vám líbit