Zajímavosti

Gigant Bosch varuje

single-image

Vrchol obchodu s auty je za námi, říká Bosch.

Při příležitosti vyhlášení firemních výsledků v roce 2019 firmy Bosch padlo zajímavé prohlášení. Podle ředitele největší světové firmy na výrobu automobilových součástek Volkmara Dennera, se v obchodu s auty neblýská na lepší časy. Pokles, který sledujeme podle něj potrvá několik let a je možné, že nejlepší období v tomto oboru jsme už zažili.

Celosvětový prodej osobních vozidel postupně klesá. Prognózy na tento rok předpovídají pád o 2,6% a za poslední 3 roky se dokonce jedná o propad v řádech jednotek milionů. Na záporné bilanci se podílí oslabené trhy v Číně, Indii i Evropě. Podle managementu Bosche v nejbližších 5 letech nedojde k žádnému oživení a že je skutečně možné, že vrchol produkce automobilů jsme už minuly.

Hospodaření největšího výrobce automobilových součástek je propady silně ovlivňováno. Dodávky většiny komponentů jako jsou topení, čidla, hydraulika brzd nebo počítačové jednotky se propadly o 44% na tři miliardy eur. V návaznosti na zmenšené prodeje se začala snižovat i marže. Proti zvyšování objemu výroby je i příchod elektromobility. Vstřikování paliva na diesel zaměstná deset lidí, na benzinové tři, na výrobu elektromotoru stačí jeden,” vypočítává Volkmar Denner. Bosch se navíc nezapojuje do výroby lithiových článků.

Bosch bude postupně zkracovat pracovní dobu a nabídne zaměstnancům výhodné rozvázání pracovního poměru. V minulém roce bylo propuštěno sedm tisíc lidí, tento rok zatím konkrétní plán není znám. Dvě továrny jsou i České Republice – v Českých Budějovicích a v Jihlavě.

Mohlo by se vám líbit