Zajímavosti

SPZ na přání

single-image

Není to nikterak nová záležitost, ale pořád nás na silnicích dokáží překvapit a někdy i pobavit. Řeč je o SPZ na přání, o kterou si můžete nechat zažádat na úřadě obce s rozšířenou působností, kde bylo vozidlo registrováno. Pokud byste o ni stáli, ale nevíte jak na to, tento článek je určen právě vám.

Co na značce smí a nesmí být
Občas může být mnohem jednodušší celé úřední zařizování, než vymýšlení kombinace textu a číslic, které chcete mít na SPZ uvedeny. Ministerstvo dopravy jasně vymezilo pravidla – značka musí být složena z osmi znaků, mezi písmeny musí být alespoň jedna číslice, nesmí na ní být žádné speciální znaky a také nesmí obsahovat písmena G, CH, O, Q a W (jsou snadno zaměnitelná), text na značce nesmí být hanlivého charakteru a nesmí podněcovat k násilí, nenávisti a nesmí obsahovat zkratky orgánů státní správy.

Podání žádosti
Poté, co se rozhodnete, jaká písmena a číslice na značce budou, dojdete na příslušný úřad obce s rozšířenou působností v místě registrace vozidla. Na tomto úřadě obdržíte formulář/žádost, ve které vyplníte údaje o sobě a vámi navrhované znění značky. Úřad vaši žádost posoudí, překontroluje dostupnost, korektnost a správnost znění a po zaplacení poplatku vám do patnácti dní značku předá. Žádost lze mimo osobní návštěvu na úřadě podat i prostřednictvím datové schránky a nebo pošty. Z žádosti musí být patrné, kdo ji podává, čeho se týká a co navrhuje.

Poplatek
Ministerstvo dopravy stanovilo částku za jednu tabulku na 5 000 korun. Celé vozidlo (dvě tabulky) vás tedy vyjde na 10 000 korun. Poplatek uhradíte na pokladně konkrétního úřadu.

Přenosnost
Když byste se rozhodli k prodeji vozu, na kterém momentálně máte vámi vytvořenou značku umístěnou, a následné koupi vozu nového, není problém ji přeregistrovat na jiné vozidlo nebo si ji na 3 měsíce “rezervovat” a koupit nový vůz teprve až nějaký týden po prodeji vašeho původního automobilu. Vaši značku vám díky této možnosti během období, kdy automobil nevlastníte, nikdo nevezme.

Značka je vázána na jednu osobu, nelze ji tedy samostatně prodat. Pokud již ale o vámi vytvořenou značku nemáte zájem, lze ji na vozidle ponechat a prodat automobil i s ní. Nový majitel se poté může sám rozhodnout, zda na sebe auto přeregistruje právě s touto značkou a nebo nechá vytvořit jinou.

Mohlo by se vám líbit