Cestování Rady a tipy

Ekologické plakety v Německu

single-image

Německo je pro Českou republiku důležitou dopravní zemí. Ať už se jedná o takzvané pendlery, kteří dojíždí každý den do Německa za prací, české řidiče směřující za nákupy nebo dovolenou. Německé dálnice jsou svou kvalitou a neomezenou rychlostí oblíbenou změnou od českých dálnic. Dalším důležitým benefitem je cena – německé dálnice jsou stále zdarma.

Na jednu věc si však musí dát řidiči pozor. Tím jsou ekologické plakety. Ty jsou nutné ke vjezdu několika německých měst, které postupně vcházejí v platnost od 1. ledna 2008. Berlín, Kolín nad Rýnem a Hannover byly prvními městy, kde byly plakety nutné. Seznam měst se postupně rozšiřuje. Celý seznam najdete zde.

Pokuta za vjezd do konkrétní části města bez ekologické plakety je 80 eur. Na její nutnost vás upozorní dopravní značení “Umwelt ZONE”. Plakety se řídí čtyřmi stupni emisních norem, které splňuje váš vůz. První je bez plakety. Následuje druhá červená, třetí žlutá a poslední čtvrtá zelená. Prodejní místa plaket naleznete zde. Ke koupení je nutné předložit originál velkého technického průkazu.

Mohlo by se vám líbit