Rady a tipy

Čištění kožených sedaček

single-image

Kůže v interiéru auta je luxusní materiál, ale její životnost velmi závisí na tom, jak se o ni majitel vozu stará. Jakmile kůže jednou popraská nebo se poláme, už nikdy nebude jako dřív. Bude se drolit a hodnota vozu se výrazně sníží.

Existuje několik typů kůže, ale v autech se nejčastěji používá kůže hovězí. Důležitá je její jakost; například Nappa je jemnější, ale také citlivější na správnou péči. Všechny kožené sedačky jsou již z výroby ošetřené, aby bez problémů vydržely transport do autosalonu.

Podobně jako lidská pokožka, i zvířecí kůže se musí především hydratovat. V žádném případě nedoporučujeme univerzální mastičky, které se mohou vsáknout do sedaček. Jakmile do interiéru zasvítí slunce, mastička vyjde na povrch a řidič si akorát sedne do umaštěného interiéru.

Čištění
Čištění kůže vyžaduje speciální prostředky, zcela odlišné od těch na textil! Začínáme odstraněním mechanických nečistot. Následně na povrch nastříkáme čistící přípravek a pomocí jemného kartáčku krouživými pohyby kůži vyčistíme. Hadříkem poté otřeme povrch kůže. Dejte si pozor, u světlé kůže může dojít ke zbarvení lehce do modra, což způsobují džínové kalhoty.

Ochrana kůže
Po vyčištění přichází na řadu dlouhodobá ochrana. Prostředky se vsáknou do kůže a na povrchu vytvoří lesklou vrstvu. Tato vrstva tvoří bariéru mezi nečistotou a kůží, čímž chrání sedačky před poškozením a prodlužuje jejich životnost.

Správná péče o kožené sedačky nejenže udrží interiér vašeho auta krásný, ale také zachová jeho hodnotu po dlouhou dobu.

Mohlo by se vám líbit