Rady a tipy

Cestování autem v době pandemie koronaviru

single-image

Celosvětově je teď tématem číslo 1 pandemie koronaviru. Rozhodli jsme se tedy sepsat pár základních rad, pokud už cestovat autem musíte.

Samozřejmě v první řadě je nejúčinějším opatřením zůstat doma a vyhnout se pokud možno kontaktu s okolním světem. Ne vždy je to však možné. Proto i při cestě pro nutný nákup je dobré jezdit pokud možno sami. Pokud ani to nelze, tak je dobré se i v automobilu chránit fyzickému kontaktu a nosit roušku, či respirátor. Nezapomeňte mít na případné spolucestující kontakt, kdyby se u kohokoliv objevily příznaky, či pozitivní test. Neberte tedy pokud možno stopaře.

Určitě je jízda o samotě v osobním voze daleko lepším řešením, než sdílení hromadných prostředků. Určitá rizika zde ale přesto stále jsou.

Nutná prevence
Ideální je pravidelná dezinfekce všech povrchů, kterých se pravidelně dotýkáte. Dezinfikujte před jízdou, po jízdě a nezapomeňte i na dezinfekci svých rukou.

Nevynechte samozřejmě volant včetně ovládacích prvků, které jsou na něm. Očistěte řadicí páku, ruční brzdu, kliky dveří, ovládací prvky rádia a infotainmentu, páčky pod volantem, ovládání světel, okének a tempomatu, loketní opěrky, ovladače polohy sedačky a rám dveří. Nezapomeňte i na kliku otevírání pátých dveří.

Nejlepší je na toto šetrná dezinfekce ve spreji a pokaždý nový textilní hadřík. Ideálně z mikrovlákna. Případně dezinfekční vlhčené ubrousky. Pokud ani jedno nemáte, lze použít alkoholové dezinfekce. Dbejte však opatrnosti na případné složení aby se povrchy v autě nenaleptaly.

Alkoholové dezinfekce by měly být šetrné ke všem povrchům v kokpitu automobilu a to včetně těch měkkých, nebo kožených. Sedačky a vsakující materiály ale s dezinfekcí nepřehánějte. Kožené povrchy po dezinfekci určitě ošetřete ochrannými prostředky na kůži.

Naopak nepoužívejte peroxid vodíku, ředidlo, aceton, nebo přípravky obsahující čpavek. Ty by mohly povrchy v interiéru vozu poškodit.

Rouška, nebo respirátor?
Na toto téma bylo vydáno článků víc, než dost. Obecně jsme z toho ale pochytili to, že rouška nositele chrání okolí, respirátor třídy nejméně FFP3 ochrání i vás. Jednorázová rouška může být také součástí vaší autolékárničky. Tak se podívejte. Nicméně pokud cestujete sami a povrchy si po sobě řádně desinfikujete, některé články doporučují řídit bez roušky. Tu nasaďte až v případě silniční kontroly. Vydechování a opětovné vdechování CO2 z plic totiž může snižovat schopnost reakce a stoprocentně soustředěný bdělý stav potřebný k řízení.

Po jízdě a řádné dezinfekci je dobré také auto vyvětrat a doporučuje se také vyčistit klimatizaci speciálním sprejem na domácí čištění klimatizace a ventilačního systému automobilu. Určitě v této době nezatěžujte čištěním klimatizace servisy. Kdo říká, že váš mechanik není už teď nakažen, že?

Jak bezpečně natankovat?
Zde platí to co asi všude. Dbejte zvýšené opatrnosti na hygienu. Dezinfikujte si ruce, dávejte pozor na co saháte a vyhněte se pokud možno kontaktu. Na některých pumpách jsou již vybaveni ochranným plexisklem pro personál. Pro tankování, respektive uchopení tankovací pistole je možné použít igelitové jednorázové rukavice. Nejprve si nasaďte rukavici, poté otevřte víko nádrže a až pak uchopte tankovací pistoli. Víko nádrže zase zaklapněte nejlépe druhou rukou, než kterou jste drželi pistoli a jednorázové rukavice můžete ihned vyhodit. Dveře pokud nejsou na fotobuňku můžete otevírat také ještě v rukavicích, a vyhodit je až uvnitř před platbou. Na všech čerpacích stanicích lze dnes platit kartou. Snažte se tedy dodržovat bezkontaktní platby a my doporučujeme nepřekračovat částku 500 Kč na jedno tankování, abyste nemuseli ani zadávat pin. Tím zabráníte většině rizikového kontaktu se vším, co by vám mohlo přijít do cesty. Jakmile jste samozřejmě venku z auta, vždy mějte ochranu úst a nosu.

Po celé tankovací operaci si pro jistotu ještě můžete vydezinfikovat ruce a pak pokračovat v jízdě. Dezinfikujte i klíče na startování.

Závěrem vám přejeme pevné zdraví a pevně doufáme, že vám naše rady prakticky pomohou riziko eliminovat na minimum. Koneckonců nemusí se jednat o koronavirus, ale udržovat si zdravý a čistý interiér vás může ochránit před daleko závažnějšími chorobami.

Mohlo by se vám líbit