Rady a tipy

Jaké zvolit koberečky do auta

single-image

Pokud máte rádi své auto, a i nějaké to pohodlí, dozajista jste svůj vůz vybavili koberečky na podlahu. Zde však vyvstává otázka volby. Textilní? Nebo gumové? Odpověď na to samozřejmě není jednoduchá a ani jednoznačná. Přesto se však pokusíme projít jejich pro a proti.

Gumové koberce
Gumové koberce mají jednu zásadní výhodu – praktičnost. Ať už se na ně dostane jakákoli kapalina neprosáknou a také ani nic nenasáknou. Nemusí však nutné jít o tekutiny, která se vám podaří ve voze rozlít. Stačí třeba jen nastoupit s mokrou obuví. Zvláště pak třeba takové zimní období, kdy se sníh a bláto lepí na boty. Voda se může do interiéru dostat i třeba při otevření dveří za deště. Nebo se může stát nehoda vašemu malému pasažérovi s limonádou. V takových případech má gumový kobereček se zvýšeným okrajem, pod který tak ani nezateče, jasnou výhodu.

Podobnou praktičnost projeví i v případech, že si nanosíte do auta kamínky, písek, suchou trávu, zkrátka smetí všeho druhu. V takových případech stačí vodu vylít, smetí vyklepat anebo prostě je vyndat z vozu a ostříknout vodou. A pak je podlaha vozu opět čistá. V případě, že má koberec i vhodnou strukturu, tak na něm nehrozí ani uklouznutí. Proto tak lze říci, že gumové koberce jsou praktické, nenáročné na údržbu, levné a dlouhodobě trvanlivé. Pokud jsou totiž z lepších materiálů, vydrží bez nadsázky roky.

Textilní koberce
Textilní koberce na první pohled zaujmou svým příjemným a pohodlným dojmem. Naproti tomu jsou však náročnější na údržbu. V případě že promoknou, nebo se na ně dostane mokrá tekutina, je dobré je nechat vyschnout mimo vnitřek vozu. Není žádný problém je umazat od bláta nebo písku na botách. Co teprve když se na ně dostane limonáda, káva nebo zmrzlina. To je pak teprve věc! No, a protože nemají ani zvýšený okraj, je zcela běžné, že toho spoustu zateče a zapadne i pod ně.

Abychom je však úplně nehanili, jejich výhodou je nižší klouzavost a mohou poskytnout o něco příjemnější komfort. Zvláště pak z hlediska designu, je pak mnohem větší spektrum na výběr než u gumových koberců. U nich nenajdeme moc velikou škálu barev, vzorů apod. U textilních koberců existují různé geometrické vzory, mohou nést logo nebo název vozu, případně se nechají upravit či vyrobit na zakázku do firemních barev, nápisů apod. Na letní sezónu jsou tedy ideální. Avšak na zbylé měsíce jsou praktičtější gumové koberce.

Shrnutí
Jak už to, tak bývá při různých otázkách, vždy záleží na okolnostech. Ať už je to spor nafta nebo benzín, kombík nebo MPV, látka nebo guma atd. Patříte-li k řidičům, co mají radši praktičnost, tak gumové koberečky jsou jasná volba. Navíc díky širokému spektru nabídky, není problém sehnat konkrétní tvar pro konkrétní typ vozu. Protože moc malý koberec se bude pod nohama nerovnoměrně hýbat a moc velký zas přehýbat.

Mohlo by se vám líbit