Rady a tipy

Na co si dát pozor při koupi ojetého vozu?

single-image

Pokud si pořídíte ojeté auto z druhé ruky, pojí se s ním řada rizik. Například špatný uvedený stav vozidla, stočení ujetých km a mnoho jiných závad na autě.

Kontrola VIN
Zaměřte se na výrobní číslo vozu. VIN by se měl shodovat v celém autě, servisní knížce i v dokladech od vozidla. Pokud máte pochybnosti, zavolejte raději svému mechanikovi, aby vozidlo prověřil. Díky internetové aplikaci můžete zjistit, zda byly kilometry v autě stočené, zda bylo bourané, kradené, kolik mělo majitelů, počet předchozích majitelů a servisních prohlídek. Nejvíce používaný portál na prověření vozu je www.cebia.com. Společnost Cebia, fungující v oblasti prověřování a zabezpečování vozidel v České republice, ukázala, že 49% Octavií, 46% Fabií a 45% Passatů má na českém trhu stočený tachometr.

Zkušební jízda
Vyžadujte zkušební jízdu! Pomůže vám odkrýt nedostatky, které okem nezjistíte (zvuk, chování motoru, stav spojky, řízení a mnohé další věci). I jako laik dokážete ze zkušební jízdy odhadnout, zda vůz jede jak má nebo zda vám na jeho chodu něco „nesedí“.

Kupní smlouva
Kupní smlouvu může připravit kdokoliv. Jak prodávající tak zákazník, ale určitě kupní smlouvu vyžadujte. Kupní smlouva obsahuje potvrzení o vlastnictví vozu, identifikaci obou osob, přesný popis auta i s tovární značkou, číslo motoru, rok výroby, registrační značku, barvu a číslo technického průkazu.

Evidenční kontrola
Kontrolu provedete na stanici technické kontroly. Jejich pracovníci zjistí skutečný stav vozu a zkontrolují jejich údaje zapsané v technickém průkazu. Zkontrolují VIN, číslo motoru, tažné zařízení, barvu karosérie, počet míst k sezení, rozměry a typ pneumatik.

Odhlášení a přihlášení auta
Jakmile podepíšete smlouvu, musíte odhlásit vlastníka vozidla. Potřebujete k tomu velký i malý technický průkaz, osobní údaje (občanský průkaz/pas), úředně ověřenou plnou moc od bývalého majitele. Na úřadě předložíte žádost o zápis změn v registru silničního vozidla. Následně je potřeba vůz přihlásit do registru vozidel v místě vašeho trvalého bydliště a to do 10 dnů od jeho odhlášení. Na to musíte mít občanský průkaz, doklad o vlastnictví vozu (kupní smlouvu), velký i malý technický průkaz, protokol o evidenční kontrole, doklad o platné technické prohlídce i uzavření povinného ručení a žádost o přepis vozidla.

Mohlo by se vám líbit