Rady a tipy

Dovolená autem – nástrahy a příprava

single-image

Máte v plánu jet na dovolenou autem? Tady máte pár tipů, na co rozhodně nesmíte zapomenout.

Kontrola vozu před tak dlouhou cestou je nedílnou součástí každé přípravy vozu. Pokud si na tuto kontrolu netroufáte sami, můžete navštívit servis Autocentra DAVO CAR, který se specializuje na všechny druhy vozů. O kontrolu vašeho vozu se postarají specializovaní automechanici. Kontrola stavu vozu, pneumatik, motoru, filtrů a jejich údržba, doplnění všech kapalin, kontrola klimatizace a její doplnění… Nezapomínejte ani na kontrolu rezervy v autě. Nikdy nevíte, co se může během cesty přihodit. Dalším důležitým prvkem je kontrola platné STK, povinné výbavy ve voze atd.

Kontrola pneumatik
Pneumatiky jsou důležitým prvkem na vašem voze, proto je nutná jejich kontrola před jízdou! Nezapomeňte vyměnit pneumatiky na začátku letní sezony ze zimních na letní a zkontrolovat tlak, zda nepotřebují dofouknout.

Stěrače
Po zimě mohou být stěrače v horším stavu, proto i tady zkontrolujte, v jakém zrovna jsou. Doporučujeme je raději vyměnit za nové, dražší a kvalitnější, které vydrží déle než levné alternativy. Nezapomeňte zkontrolovat také ramínka stěračů. Jejich pohybové části mohou být zatuhlé, což způsobí, že stěrač není v kontaktu se sklem po celé své ploše, a výsledkem je pak neefektivní stírání.

Výměna kapalin
Zkontrolujte před začátkem jarní sezony všechny kapaliny v autě. Nejen jejich úroveň, ale i kvalitu. Brzdovou kapalinu, chladicí kapalinu, vodu do ostřikovačů atd. Pokud máte v nádobce zimní směs do ostřikovačů, doporučujeme ji vyměnit kvůli odlišným vlastnostem. Kromě výměny a dolití kapalin nezapomeňte doplnit i klimatizaci.

Kontrola podvozku
Věnujte zvláštní pozornost i stavu odpružení, systému řízení nebo brzdovému vedení. Po zimní sezoně mohou být některé prvky poškozené, a proto je vždy vhodná kontrola.

Dezinfekce klimatizace před jízdou
Klimatizace nasává venkovní vzduch, který navzdory kabinovým nebo jiným filtrům obsahuje také organické nebo anorganické znečištění, které se pomalu usazuje v trubkách vzduchového vedení a ve ventilaci auta. Díky výkyvům teplot při používání klimatizace dochází ke kondenzaci vody ve ventilaci a jejích součástech, a to může vést ke vzniku nepříjemného zápachu. Dochází k množení bakterií, které následně vdechujeme. Tyto bakterie mohou kromě zápachů způsobit alergii, rýmu, bolesti hlavy, únavu, zánět průdušek, ale i astma a další potíže.

Neváhejte kontaktovat Autoservis DAVO CAR v Olbramovicích. Nejenže tu máte specialisty na opravu vašich vozů, ale i autopůjčovnu, která vám vypůjčí vůz na dovolenou i klasické ježdění.

Určitě nezapomínejte na vyřízení dálniční známky pro danou zemi, kam zrovna cestujete.

Mohlo by se vám líbit