Rady a tipy

Dobře vidím, dobře jedu!

single-image

Stejně jako brzdy nebo pneumatiky tak i stěrače jsou nedílnou součástí aktivní bezpečnosti automobilu. Proto je nutností pravidelně sledovat jejich technický stav a v případě potřeby je dobré stěrače vyměnit. Díky pravidelné výměně – tím pádem k důkladnému očištěné čelního skla řidič může rychleji zareaguje na případné ohrožení na silnici.

U stěračů se doporučuje jejich výměna alespoň jednou za rok. Pokud ale za sebou stěrač zanechává na čelním skle auta stopu, je potřeba aby výměna proběhla okamžitě bez ohledu na servisní interval. Jakkoliv poškozené stěrače nejenže neplní svoji funkci, ale také můžou způsobit nevratné poškrábání čelního skla.

V dnešní době se může zdát, že vybrat správný stěrač je trochu problém. Při koupi je nutné znát jakou délku stěrače potřebujete. Ale pozor! V dnešní době se u většiny vozů délka na straně řidiče a spolujezdce liší. Správná délka je velice důležitá, pokud jsou lišty příliš dlouhé mohou se o sebe zasekávat, a naopak pokud jsou lišty krátké nedokážou setřít celou plochu čelního skla. Délka ale není ta jediná věc podle čeho pořídit správný stěrač. Je to například i vhodná konstrukce. V posledních pár letech stále více vozů využívá místo klasických stěračů ty pružné bezramínkové. Jejich největší výhodou je snížení kovových částí, dostatečný přítlak i ve vyšší rychlosti, a hlavně mají delší životnost. Další výhodu těchto stěračů je že v zimě minimálně přimrzají ke sklu. Posledním faktorem pro výběr správných stěračů pro váš vůz je způsob uchycení. V současnosti většina automobilek už využívá vlastní systém uchycení a nahradila tak původní jednoduchý háček. Proto hodně dodavatelů své stěrače doplňují různými sadami konektorů a umožňují tak snadnou montáž na různé typy ramínek.

Je samozřejmé že jenom dobrý výběr stěračů nestačí. Stěrač nemůže plnit svoji správnou funkci, pokud vůz nemá funkční ostřikovače nebo kvalitní ostřikovací kapalinu. Ostřikovací kapalina se mění podle období, zatím co v zimě je potřeba aby kapalina byla odolná proti mrazu, v letním období se vyplatí používat kapalinu se schopností odstraňovat zachycený hmyz. Existují také kapaliny jako např. tekuté stěrače, které zvyšují účinek stékaní vody a napomáhá vzniku kapek, které jsou odstraněny pouhým vzduchem. Kapalina se aplikují běžným používáním a hodně řidičů si tuto kapalinu oblíbilo.

Mohlo by se vám líbit