Rady a tipy

Pět tipů, jak vylepšit fotografie svého auta

single-image

Koupili jste si nové auto a teď se s ním chcete pochlubit světu na sociálních sítích. Berete do ruky telefon/fotoaparát a chystáte se zmáčknout spoušť. Nakonec nafotíte přes padesát fotografií, ale není to úplně ono. Jak tedy nafotit Váš automobil, aby fotografie byly oku více lahodící? Tady je pět tipů.

1) Různé úhly
Zkuste střídat úhly, ze kterých automobil zabíráte. Z nadhledu, z podhledu, lehce z boku. Není úplně žádoucí fotografovat automobil tzv. „v úrovni očí“, pokud vám vyloženě nejde o to zabrat světla. Auto pak působí poněkud „rozvaleně“ a už jej nevnímáme tolik jako pěkný celek. Kola by měla být při fotografování spíše v rovině, případně lehce vytočená disky směrem k fotografovi. Zkuste pak sérii fotek Vašeho automobilu proložit různými zajímavými detailními snímky konkrétních částí automobilu.
2) Konkrétní body, linie, tvary
Při focení je vhodné najít si jeden konkrétní bod, který pomocí kompozice povzneseme. (kompozice, nebo také rozmístění/uspořádání objektů na fotografii, by měla podpořit Váš záměr ve fotografii, měla by navodit jakýsi pocit harmonie a podtrhnout vztah mezi snímanými prvky. K tomu Vám může pomoci takzvané „pravidlo třetin“ a „zlatý řez“ – vodítko, které lze na telefonu či fotoaparátu zapnout. Zjednodušeně, snažte se, aby se nejdůležitější body z Vašeho snímku nacházely na liniích a jejich průsečících. Pokud fotíte celé auto někde v krajině, zkoušejte hledat zajímavé tvary a linie v jeho okolí. Vedou oči po fotografii a umocňují zážitek, který z fotek vyzařuje.
3) Počasí
Jasná obloha bývá spíše na škodu. Je dobré počkat si na polojasno, nejlépe zataženo. Výborné fotky vznikají především za horšího počasí plného bouřek, deště, mlh nebo sněhu. Pokud po slunci přeci jen toužíte, počkejte si na tzv. „zlatou hodinu“, kdy je slunce nejníže a světlo na focení tedy nejlepší. Vytváří se měkké stíny a vše je tepleji zabarvené. Tato doba přichází standardně cca hodinu po východu slunce a nebo naopak cca hodinu před jeho západem.
4) Obrysová světla
Světla jsou při focení aut stejně tak podstatná, jako lidské oči při focení portrétů. Proto je dobré jim dodat na jejich důležitosti a v tomto případě je lehce zvýraznit. Zapnutá hlavní světla jsou nevhodná, protože fotku přesvětlují. Zatímco obrysová jí dodají na eleganci a fotku krásně doplní.
5) Zachycení pohybu
Slyšeli jste někdy o „panningu“? Tímto slovem je pojmenována technika zachycení pohybu objektu, kdy je fotografovaný objekt opticky oddělen od pozadí. Touto technikou nelze fotografovat statické scény. Jediné, co musíme dělat, je sledovat v hledáčku nebo na displeji fotografovaný objekt a snažíme se fotoaparátem či telefonem pohybovat stejným směrem a stejnou rychlostí, kterou se tento objekt pohybuje.

Mohlo by se vám líbit