Rady a tipy

Kupní smlouva na auto – jak na to?

single-image

Prodej nebo koupě automobilu je důležitou transakcí, která vyžaduje pečlivou pozornost k detailům. Ať už prodáváte svůj starý vůz, nebo se chystáte na koupi nového, klíčovým dokumentem, který celou transakci upravuje, je kupní smlouva. Její správné sepsání je nezbytné pro to, aby byly jasně stanoveny práva a povinnosti obou stran a aby se předešlo případným sporům či právním problémům v budoucnu. Tento článek vám přiblíží, jak kupní smlouvu na automobil správně sepsat, a nabídne jednoduchý vzor smlouvy jako inspiraci.

Klíčové náležitosti kupní smlouvy na automobil

  1. Identifikace smluvních stranUveďte úplné jméno, adresu a identifikační číslo (v případě právnických osob) obou stran. U fyzických osob zahrňte také rodné číslo.
  2. Identifikace vozidlaSpecifikujte všechny důležité údaje o automobilu, jako je značka, model, rok výroby, VIN (identifikační číslo vozidla), registrační značka a stav tachometru.
  3. Kupní cena a platební podmínkyUveďte dohodnutou kupní cenu, způsob platby a termín, do kdy má být platba provedena. Pokud je částka splatná ve splátkách, specifikujte podmínky a termíny jednotlivých splátek.
  4. Podmínky předání vozidlaUveďte datum a místo, kde bude vozidlo předáno kupujícímu. Pokud existují specifické podmínky předání (např. vyčištění vozidla nebo provedení technické prohlídky), uveďte je.
  5. Stav vozidla a zárukaDetailně popište aktuální technický stav vozidla a jakékoliv známé vady. Uveďte, zda je vozidlo prodáváno s nějakou zárukou, nebo zda je prodáváno „bez záruky“.
  6. Převod vlastnictví a registraceUveďte, že kupující bude zodpovědný za převod vlastnictví vozidla a jeho přeregistraci na příslušném úřadě.
  7. Odpovědnost za přestupky a škodySpecifikujte, kdo je odpovědný za přestupky spáchané vozidlem a za škody způsobené jeho provozem až do doby, kdy dojde k převodu vlastnictví.
  8. Povinné ručeníUveďte, že kupující je povinen sjednat nové povinné ručení a že odpovídá za jakékoliv sankce v případě jeho neplacení.

Vzor kupní smlouvy na automobil

Níže naleznete jednoduchý vzor kupní smlouvy na automobil, který můžete použít jako inspiraci. Pamatujte, že vzor je orientační a může být nutné jej přizpůsobit specifickým podmínkám vaší transakce.

KUPNÍ SMLOUVA NA AUTOMOBIL

Smluvní strany:

Prodávající:
Jméno: [Jméno a příjmení]
Adresa: [Adresa]
Rodné číslo: [Rodné číslo]
(dále jen „prodávající“)

Kupující:
Jméno: [Jméno a příjmení]
Adresa: [Adresa]
Rodné číslo: [Rodné číslo]
(dále jen „kupující“)

1. Předmět smlouvy:

Prodávající tímto prodává a kupující tímto kupuje automobil specifikovaný následovně:
– Značka: [Značka]
– Model: [Model]
– Rok výroby: [Rok]
– VIN: [VIN]
– Registrační značka: [Registrační značka]
– Stav tachometru: [Stav]

2. Kupní cena:

Kupní cena za automobil činí [částka] Kč. Kupní cena bude uhrazena [způsob platby] do [datum].

3. Podmínky předání:

Automobil bude předán kupujícímu dne [datum] na adrese [adresa]. Vozidlo bude předáno ve stavu [popis stavu] a s [případné dokumenty, např. servisní knížka].

4. Záruka a stav vozidla:

Automobil je prodáván [s/bez] záruky. Prodávající potvrzuje, že automobil je ve stavu popsaném v této smlouvě a neexistují žádné skryté vady, o kterých by kupující nebyl informován.

5. Převod vlastnictví:

Kupující se zavazuje provést převod vlastnictví automobilu na příslušném úřadě a hradit všechny náklady spojené s registrací.

6. Odpovědnost:

Odpovědnost za přestupky a škody spáchané vozidlem přechází na kupujícího dnem [datum]. Kupující je rovněž povinen sjednat nové povinné ručení na automobil.

7. Další ujednání:

[Jakákoliv další ujednání týkající se smlouvy]

8. Podpisy smluvních stran:

V [město] dne [datum].

_________________________
[Podpis prodávajícího]

_________________________
[Podpis kupujícího]

Tento vzor vám může posloužit jako základ, ale vždy se ujistěte, že je smlouva přizpůsobena specifickým podmínkám vaší transakce a splňuje všechny právní požadavky.

Mohlo by se vám líbit