Auta

Nový Fiat 600

single-image

Fiat se připravuje na elektrickou budoucnost a model 600e je dalším krokem v jejich plánu stát se plně elektrickou automobilkou. Tento nový model, představený v roce 2024, je zaměřen na praktičnost a větší pohodlí ve srovnání s jeho menším sourozencem Fiatem 500e. Fiat 600e je malý SUV crossover, který kombinuje styl a funkčnost, což z něj dělá atraktivní volbu pro městské prostředí i pro delší cesty.

Fiat 600e je vybaven elektromotorem o výkonu 115 kW (154 koní) a 260 Nm točivého momentu, což umožňuje akceleraci z 0 na 100 km/h za přibližně 9 sekund. Maximální rychlost je omezena na 150 km/h, což je v souladu s potřebami městské jízdy. Baterie o kapacitě 54 kWh poskytuje dojezd až 409 km podle metodiky WLTP, přičemž ve městě může dojezd dosáhnout až 604 km. Dobíjení je také rychlé a efektivní – pomocí 100 kW rychlonabíjecího stojanu lze baterii nabít z 20 na 80 % za pouhých 27 minut. Standardní palubní nabíječka o výkonu 11 kW umožňuje plné nabití za necelých šest hodin, což je ideální pro noční dobíjení doma.

Fiat 600e je k dispozici ve dvou výbavových stupních: základní verze (RED) a vyšší verze La Prima. Verze RED nabízí 16″ ocelová kola, LED světlomety, tempomat a 7palcový digitální přístrojový panel. Vyšší výbava La Prima přidává 18″ litá kola, adaptivní tempomat, vestavěnou navigaci, autonomní řízení druhé úrovně a 360° parkovací senzory se zadní kamerou. Zajímavostí je, že zavazadlový prostor o objemu 360 litrů lze otevřít pohybem nohy pod nárazníkem, což je pro Fiat novinka.

Do konce ledna 2024 je Fiat 600e k dispozici za zvýhodněnou cenu od 799 900 Kč ve verzi RED a od 909 900 Kč ve verzi La Prima. Po tomto období ceny vzrostou o 90, respektive 110 tisíc korun. I přes tento nárůst zůstane Fiat 600e jedním z nejdostupnějších elektrických SUV ve své třídě, což ho činí atraktivním pro širokou škálu zákazníků.

Fiat 600e nabízí několik výhod, jako je komfortní jízda a atraktivní cena. Nicméně, některé kompromisy jsou zřejmé – například omezený prostor pro nohy na zadních sedadlech a průměrné jízdní vlastnosti ve srovnání s konkurencí. Vzhledem k použití architektury Stellantis e-CMP2, která je sdílena s modely jako Jeep Avenger, je řízení méně zábavné, zejména mimo město.

Fiat 600e je ideální volbou pro ty, kteří hledají stylové a praktické elektrické vozidlo pro každodenní použití s ohledem na cenu a ekologii. Přestože se nejedná o nejrychlejší nebo nejluxusnější model ve své třídě, jeho výhodná cenová politika a funkční design ho činí silným konkurentem na trhu malých elektrických SUV.

Mohlo by se vám líbit