Auta Historie Zajímavosti

BMW koupilo Alpinu

single-image

Asi se najde málokdo, kdo dosud nepřišel do styku se značkou Alpina. Tedy alespoň na obrázku, protože tento luxus si rozhodně nemůže dovolit úplně každý. Pro neznalé se jedná o samostatného výrobce automobilů na dílech BMW. Tedy až doposud.

Historie značky Alpina sahá až do šedesátých let, kdy se z výroby karburátoru Weber stala společnost vylepšující řadové vozy BMW. Jejím zakladatelem je Burkard Bovensiepen, který jmenovaný karburátor vyráběl v otcově továrně na psací stroje. Společnost BMW pak dala Burkardovi důvěru a zapojila jeho karburátory do svých vozů.

Pro srovnání, Alpina se snaží vyrábět vozy na konstrukcích BMW, které absolutně vynikají v obou požadovaných oblastech. Jak v luxusu, tak výkonu. Nezadá si tak s ostrými řadami M od BMW, ale v daleko pohodlnějším a kultivovanějším hávu. Mnozí tedy dávají přes podobné ceny přednost právě Alpině.

Alpina je charakteristická mimo jiné například mnohopaprskovými elektrony, štítkem a vlastním logem v kabině každého vozu, vyladěnými motory s navýšeným výkonem a extrémně luxusními materiály použitými v interiéru. Alpina má za sebou také mnohé úspěchy v motorsportu. Mezi největší tváře patří např. i Niki Lauda.

Automobilka dlouhá desetiletí se svou dceřino-sesterskou společností Alpina spolupracuje. Model je buď, že Alpina dodá ručně vyráběný motor, BMW ho namontuje do své karoserie a tento polotovar putuje zpět do Alpiny, kde se všechno ručně dodělává. Interiér, podvozek, lak… Alpina vlastní širokou škálu vlastních inovativních technologií. Mimo to také pravidelně dodává některé díly i do originálních řadových BMW i do jejich řad M.

Stejně jako Mercedes již před docela dávnou dobou koupil AMG, tak teď dochází konečně i k prodeji Alpiny. Vize je taková, že tím nebude tknutý provoz ani zaměstnanci téměř rodinné firmy Alpina a BMW se naoplátku sníží náklady na díly a zároveň získá marže hlubším propojením značky do své prodejní sítě.

Doufejme tedy, že Alpina neztratí nic ze své legendárnosti, nekompromisnosti a kvality, nebo že se nestanou její částečné packety, podobně jako u řady M, dostupné i pro chudší část národa a tím neztratí nic ze svého lesku.

Mohlo by se vám líbit