Historie

Bývalý král F1 Lewis Hamilton

single-image

Mnohými lidmi je Lewis Hamilton považován za nejlepšího pilota Formule 1 všech dob. Statisticky tomu tak může být, Hamilton za svou kariéru získal sedm mistrovských titulů, což je stejně jako má Michael Schumacher. Dokonce překonal Schumachera počtem vítězství v jednotlivých závodech a nad hlavu zvedl zlatý pohár již stotřikrát. Je to ale i tím, že dnes se jezdí mnohem více závodů než v Schumacherově éře.

Jeho vítězná kariéra ale už dávno skončila, poslední Hamiltonova výhra byla v roce 2021 v Saudské Arábii. A poslední rok se nepřiblížil ani na stupně vítězů, experti tvrdý že dojíždí na zastaralejší techniku, která se nemůže vyrovnat moderní konkurenci, ale to je jen jeden z důvodů. Jeho kolega George Russel je daleko úspěšnější než Hamilton, což by mohlo vézt k nepříjemným konfliktům, což tvrdí i Nico Rosberg, který zažil stejnou situaci. Byl jediným, kdo dokázal Hamiltona porazit.

Rosberg však v roce 2016 šokoval celý závodnický svět, když pět dní po získání titulu oznámil konec kariéry. Dokázal však to, co se nikdy před tím nikomu ve F1 ani v jiném sportu nepodařilo, a to odejít v nejlepším. O něco podobného se teď snaží i Hamilton, který chce získat osmý titul a nedělit se tak o první místo se Schumacherem. Otázkou zůstává, jestli se tak stane, neboť na vedoucího Maxe Verstappena ztrácí necelých sto bodů, a navíc ho Verstappen loni porazil i s horším autem.

Osmý titul je ale stále ve hře, do konce sezóny zbývá ještě třináct závodů, při kterých se ještě budou rozdělovat stovky bodů. Mercedes, a hlavně Hamilton má největší problémy s poskakováním (porpoising) a také pořád ztrácí pár desetin sekund na kolo, na vedoucího jezdce, takže se nezdá, že by výhra byla úplně reálná. Podle Sira Jackie Stewarta měl Hamilton už dávno ukončit závodní kariéru, když byl na vrcholu.

Hamilton pochází ze skromného prostředí, jeho otec měl několik zaměstnání, aby dokázal svému synovi financovat jeho největší sen, pak si ho ale vyhlédl jistý Ron Dennis. Hamilton tehdy viděl velký potenciál Mercedesu. Dnes si, ale prožívá těžké chvíle se svým týmovým kolegou, který je rychlejší, což pro něj může být velice složité.

Otázkou zůstává, zda ho Hamilton poslechne, neboť smlouvu u Mercedesu má až do konce příštího roku. Navíc jeho kolega Russell má pro letošek jediný cíl, a to porazit svého o pár let staršího kolegu. Pokud totiž Hamiltona porazí, stane se tím pádem týmovou jedničkou Mercedesu. A s druhou pozicí se Hamilton jen tak lehce nesmíří. Před tím varoval i Hamiltonův kolega Valtteri Bottas, který si prošel úplně stejnou situací, když v roce 2018 zvažoval odchod z F1, neboť byl odsouzen do role týmové dvojky, zatím co Hamilton měl podporu celého Mercedesu.

Nyní je Bottas v šampionátu až za Hamiltonem, ale už ne jako jeho kolega. Místo toho přešel k Alfě Romeo, kde je stájovou jedničkou a je šťastný, neboť Mercedes byl za Hamiltonem postavený a jeho kolegové nedostávali šanci s ním soupeřit. Přesto Bottas působení u Mercedesu nelituje. Byla to pro něj velká škola a je rád že dostal takovou příležitost. I jeho slova ukazují, jak těžké bude sesadit Hamiltona se ze sedla – sám se zatím o ukončení kariéry ve F1 rozhodně nemá.

Mohlo by se vám líbit