Technika

Samořídící auta přicházejí do San Francisca

single-image

Obyvatelé San Francisca si budou moci všimnout, že něco chybí, až si příště zavolají taxík — žádný řidič za volantem. Dne 2. června 2022 bylo společnosti Cruise, divize General Motors (GM), schváleno zpoplatnění jízd ve svých autonomních vozech. Waymo, vlastněné mateřskou společností Google, Alphabet, nabízí podobnou službu v Chandleru v Arizoně od října 2020. Cruise je však první společností, která má povoleno provozovat komerční vozy bez řidiče ve velkém americkém městě.

První povolení má určitá omezení. Vozy budou omezeny na přepravu cestujících v méně zatížených částech města mezi 22:00 a 6:00 hod. ranní. Samořídící auta by neměla překročit rychlost 50 km/h. Nesmí také fungovat za hustého deště nebo mlhy. Pravidla jsou určena ke zmírnění případných zranění cestujících nebo nehod.

Cruise plánuje službu spouštět postupně s flotilou pouhých 30 vozů. První robotickou osou budou upravené verze Chevroletu Bolt od GM. Společnost však usiluje o schválení, aby mohla svůj vlastní Cruise Origin dostat na veřejné silnice. Autonomní elektrické vozidlo nemá volant ani pedály a může dosahovat dálniční rychlosti. Prostorný interiér vozu je vybaven sedadly orientovanými proti sobě.

Schopnost Cruise získat komerční povolení k provozu je velkým krokem vpřed. Společnost však ještě musí cestující přesvědčit, že její technologie je bezpečná. Průzkum Americké automobilové asociace z roku 2021 zjistil, že 54% Američanů se bojí jezdit v samořídícím vozidle.

Bez ohledu na to, zda je program úspěšný, jeho zahájení je pro Cruise významným milníkem. Waymo stále pracuje na tom, aby její samořídící vozidla byla bezpečná na rušných ulicích. Uber a Tesla oznámily plány na spuštění služeb autonomní jízdy. Ani jednomu se zatím nepodařilo.

Mohlo by se vám líbit