Rady a tipy

Nový způsob označování pneumatik

single-image

Od května 2021 platí nařízení EU, které mění způsob označování pneumatic. Štítek pneumatiky EU se mění. Od svého zavedení v roce 2012 poskytuje štítek pneumatiky EU jasnost o výkonu pneumatiky a pomáhá spotřebitelům činit informovaná rozhodnutí o nákupu. Takže 1. května 2021 vstupuje v platnost změna stávajícího systému označování.

Ekologičtější mobilita
Revidovaným nařízením o označování pneumatik chce Evropská komise zvýšit bezpečnost, jakož i ekonomickou a environmentální účinnost silniční dopravy. Toto úsilí o zviditelnění, přesnost a účinnost označování pneumatik je součástí většího úsilí o podporu zavádění efektivnějších energeticky významných výrobků. Snížení emisí CO2 ze silniční dopravy hraje hlavní roli při plnění závazku EU dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050. Výběr pneumatik s nižší spotřebou paliva může přispět ke snížení emisí z dopravy.

Informovaná rozhodnutí spotřebitelů
Štítek pneumatiky si klade za cíl pomoci spotřebitelům učinit informovaná rozhodnutí o nákupu usnadněním srovnání produktů mezi pneumatikami s různými vlastnostmi, které ovlivňují palivovou šetrnost a bezpečnost. Nový štítek pneumatiky EU poskytne větší jasnost v mnoha aspektech výkonu pneumatiky a nové pokyny zpřístupní podrobnější informace online – pomohou spotřebitelům a profesionálům správně se rozhodnout.

Souhrn změn na štítku

  • Palivová šetrnost a přilnavost za mokra jsou nyní hodnoceny v 5 úrovních (od A do E) namísto 7
  • Třída hluku (A, B nebo C) je uvedena kromě hodnoty v decibelech
  • Je zahrnut QR kód vedoucí k dalším podrobnostem produktu v databázi EPREL *
  • Na každém štítku pneumatiky je uveden jedinečný identifikátor, identifikátor typu pneumatiky
  • Je zahrnuta ikona 3PMSF, která označuje vhodnost pneumatik pro náročné sněhové podmínky
  • Nová ikona přilnavosti na ledu označuje, že pneumatika splňuje minimální hodnoty indexu přilnavosti na ledu (podle normy ISO 19447)
  • EPREL – Evropská databáze produktů pro energetické značení

Mohlo by se vám líbit