Rady a tipy Technika

Co je to dezén

single-image

Občas se můžeme setkat s termínem – dezén. Ne každému je však hned jasný, o co se jedná. Jednoduše řečeno, jde o odborný název pro vzorek pneumatiky. Konstrukce dezénu se liší podle druhu pneumatiky – letní, zimní a celoroční. Ale aby to nebylo tak jednoduché, tak na toto téma se vážou ještě další termíny.

Konstrukci dezénu tvoří další prvky. Zmiňovaný „vzorek“ je tvořen běhounem. Běhoun zas tvoří různé lamely a drážky, jež jsou v různých provedeních. A to se souhrnně nazývá dezén. Existuje však i výjimka. Některé závodní pneumatiky mají totiž takzvaný slick. To znamená, že jsou hladké čili bez dezénu.

Dezén se dá dále rozlišovat i podle konstrukce, kdy ho lze rozdělit do několika základních typů. To je symetrický, asymetrický a směrový.

Symetrický
Kolo se symetrickým dezénem, můžeme umístit na voze, na jakékoli místo. Jde o vzorek, který je dnes už poměrně běžný a cenově platí u využití na pneumatikách nižší a střední třídy. Díky nižším výrobním nákladům a spolehlivým jízdním vlastnostem jsou dobrou volbou v poměru cena-výkon. Své uplatnění mají převážně u vozidel využívaných spíše pro kratší vzdálenosti, například u městských vozů.

Asymetrický
U asymetrického dezénu se liší vnitřní strana od té vnější. Každá strana má pak svoji funkci. Vnitřní strana většinou zajišťuje odvod vody, včetně přenosu záběrových a brzdných sil na podvozku. Vnější strana pak zajišťuje vedení v přímém směru a stabilitu v zatáčkách. Ani zde nemusíme rozlišovat umístění pneumatiky na voze či pravou a levou pneumatiku. Musíme si však dát při instalaci pozor na pravou a levou stranu pláště, což je třeba dodržet.

Směrový (též také šípový)
Směrový dezén je speciální variantou toho symetrického. Poznáme ho podle charakteristického šípového designu, jenž má dobrý záběr po celé ploše a skvěle odvádí z běhounu vodu a sníh. Z těchto důvodů se s tímto typem nejčastěji setkáme u zimních pneumatik. Důležité je i umístění těchto pneumatik. Každá pneumatika má totiž šipkou označen směr otáčení, který je při instalaci nutný dodržet.

Mohlo by se vám líbit