Auta Nezařazené

Ferrari Purosangue

single-image

Letos konečně vychází, v podstatě už teď legendární SUV značky Ferrari. První SUV značky Ferrari, kterému sama automobilka nechce říkat SUV.

Spojení nejprodávanějšího druhu karoserie SUV a sportovního ducha Ferrari dalo vzniknout novému pojmu, kterému sama automobilka říká FUV, tedy Ferrari Utility Vehicle. Plnokrevník, jak název definovalo samo Ferrari, je nanejvýš praktický sporťák, než rodinný vůz a podle toho je také laděný. V předu usazená dvanáctiválcová šest a půl litrová bestie nabízí maximální výkon 540 kW a 716 Nm točivý moment, což umožňuje akceleraci z 0 na 100 km/h už za 3,3 sekundy a maximálku kolem 310 km/h.

Design je velice působivý. Těžiště bylo zaměřeno na aerodynamiku v zachování určité praktičnosti. Té však není u tohoto modelu úplně přehršel. Vůz skýtá pouze 4 samostatné skořepinové sedačky a zavazadlový prostor je velký spíše tak pro větší nákup, tedy 473 litrů. Za zmínku určitě stojí reverzně otevírací dveře pro zadní posádku. Palubní deska je symetrická a nabízí celkem 3 dotykové displeje, tedy i před očima spolujezdce. Obě řady sedadel dělí funkční mohutné středové tunely. Použité materiály zavání recyklovatelností, avšak svou vlastní osobitou kvalitou.

Svým výkonem Ferrari Purosangue dominuje nad konkurenčním Lamborghini Urusem. Bohužel nebo bohudík nad ním bude dominovat i cenou, která atakuje jednu desítku milionů. Pro méně úspěšné je špatně, že na něj nedosáhnou, avšak těm bohatším dopřeje toto FUV alespoň o to větší exklusivitu. Nejrychlejší boháči se dočkají již začátkem příštího roku a údajně do česka zamíří hned několik desítek těchto vozů. Navzdory ceně a menší praktičnosti se stejně po zhodnocení výsledku v rámci aktuálních trendů předpokládá, že se bude jednat o nejprodávanější Ferrari všech dob.

Mohlo by se vám líbit