Rady a tipy

Jak čistit motor vašeho auta

single-image

Když přemýšlíte o údržbě vašeho vozidla, často se zapomíná na jednu z nejdůležitějších částí – motor. Čistý motor nejenže zlepšuje vzhled vašeho vozu, ale také může prodloužit jeho životnost a zlepšit jeho výkon. Zde je strukturovaný návod, jak správně provést čištění motoru a kapoty.

Příprava a bezpečnostní opatření
Než začnete s čištěním, ujistěte se, že jsou všechna okénka vozidla zavřená. Nejlepší je nechat vozidlo přes noc, aby se motor úplně vychladil. Při práci s vodou používejte opatrně slabý proud, abyste předešli poškození elektrických komponent. Nezapomeňte na ochranné pomůcky, jako jsou gumové rukavice a brýle.

Čištění kapoty
Začněte od čelního skla směrem k sobě. Naneste čistič a nechte jej působit několik minut. Použijte plastové štětce k odstranění špíny. Vyvarujte se kontaktu s látkovým tlumením na kapotě. Po odstranění špíny omyjte kapotu vodou pomocí tlakového čističe.

Čištění motoru
Nastříkejte vhodný čistič na motor a odstraňte plastový kryt. Nechte čistič působit a poté použijte plastový štětec k mechanickému odstranění špíny. Opláchněte motor slabým proudem vody.

Závěrečné vysoušení
Osušte kapotu a motor hadříkem nebo mikrovláknovou utěrkou. Nechte auto pár minut běžet na volnoběh.

Další doporučená údržba
Pokud chcete dosáhnout maximálního výkonu a prodloužit životnost vašeho motoru, doporučuje se také dekarbonizace motoru. Tento proces může vést k následujícím výhodám: snížení objemu oleje, až o polovinu nižší spotřeba paliva, zlepšení výkonu vozidla a komfortu jízdy, menší množství kouře a tišší chod motoru, celkové prodloužení životnosti motoru. Dekarbonizace vodíkem se provádí rychle a účinky jsou patrné již po prvním nastartování vozidla. Princip spočívá ve vhánění směsi kyslíku a vodíku, která postupně odstraňuje karbonové usazeniny z motoru.

S pravidelnou údržbou a péčí můžete zajistit, že motor vašeho automobilu bude vždy fungovat bez problémů a s optimálním výkonem. Nezapomeňte dodržovat správný postup a používat vhodné čističe pro dosažení nejlepších výsledků.

Mohlo by se vám líbit