Rady a tipy Technika

Jak efektivně vyčistit EGR ventil

single-image

Zanesení EGR ventilu může poškodit další součásti motoru, včetně turbodmychadla, a značně zhoršit jízdní komfort pro celou posádku. Nejenže se příznaky zaneseného nebo nefunkčního EGR ventilu projevují stále výrazněji, ale jejich ignorování může mít fatální následky.

Různé metody čištění EGR ventilu
Mechanické čištění ventilu – Pokud nejste jisti, jak správně demontovat EGR ventil, postupujte podle pokynů v návodu k obsluze vozidla. Nezapomeňte odpojit záporný kabel baterie, konektory, podtlakovou hadici a kabely spojené s ventilem. Karbonové usazeniny lze odstranit pomocí speciálního čističe, který aplikujete na demontovaný ventil. Povrch otřete hadříkem a do úzkých mezer se dostanete štětečkem nebo vatovými tyčinkami. Po vyčištění ventil osušte a opatřete novým těsněním, aby nedocházelo k úniku výfukových plynů.

Chemické čištění ventilu
Nemáte zájem o demontáž ventilu? Pak můžete do nastartovaného motoru přidat čisticí aditiva pro EGR ventil, která spálí veškeré nečistoty. Některé chemické přípravky dokáží zároveň čistit i přilehlé součásti, jako jsou hlavy pístů nebo turbodmychadlo. Dávkování čističe proveďte podle pokynů výrobce, obvykle se aplikuje menší množství při zvýšených otáčkách.

Dekarbonizace ventilu vodíkem
Poslední možností čištění EGR ventilu je dekarbonizace motoru pomocí vodíku. Tato metoda spočívá v zavedení směsi kyslíku a vodíku do motoru. Při běžné provozní teplotě a přibližně 2000 otáčkách začne docházet k uvolňování karbonových usazenin, které se postupně odhazují s narůstající teplotou, díky procesu nazývanému pyrolýza. Je však důležité poznamenat, že dekarbonizace ventilu vodíkem je možná pouze v případě, že je ventil blízko k motoru a lze dosáhnout požadované teploty.

Mohlo by se vám líbit