Rady a tipy

Jak na výměnu oleje? Dodržujte tyto kroky!

single-image

Výměna motorového oleje patří k naprosto základním úkonům automechanika. Mnozí z řidičů jej zvládnou i svépomocí. Že to není nic obtížného? I tady lze leccos pokazit…

Pravidelné výměny oleje v motoru jsou jednou z cest, jak mu zajistit dlouhověkost. I když je princip výměny oleje s léty stále stejný, u moderních aut k tomuto tradičnímu úkonu přibyl ještě jeden. Tím je opětovné nastavení servisního intervalu, což bez diagnostického vybavení nezvládnete. Tedy – i pokud si vyměníte olej sami, beztak musíte navštívit servis disponující alespoň obecnou diagnostikou, třeba známou „kátéeskou“ od Bosche. Nebo si zakoupíte aplikaci pro notebook, včetně příslušného rozhraní – takzvanou OBD diagnostickou zásuvku. Pokud ale máte starší auto bez servisního ukazatele, pak je výměna oleje čistě mechanickým úkonem.

Jak ale při výměně oleje postupovat? Předpokládáme, že kdo se do toho pustí svépomocí, dokáže si opatřit i správné množství výrobcem předepsaného oleje. Ten by měl splňovat nejen výkonnostní normu SAE, ale také ACEA, případně specifickou normu výrobce vozidla (motoru). Pokud ji automobilka uvádí, řiďte se přednostně tou.

Nalití nového oleje – hlavně to nepřelijte

V tuto chvíli již můžeme do motoru nalít nový olej. Před tím je dobré si odměřit množství, které automobilka uvádí pro výměnu. Ani v takovém případě ale nelijte celou náplň najednou. Doporučujeme nalít lehce přes polovinu, chvíli počkat, až olej zteče a následně změřit skutečné množství měrkou. Tu za tímto účelem vždy před opětovným zasunutím otřete.

Následně lijte olej tak, aby po nalití byla hladina mezi ryskami olejové měrky, maximálně na té horní. V žádném případě ale olej nepřelijte! Vždy je lepší jeho hladina kousek pod ryskou maxima než nad ní. Po nalití zavřete víčko karteru (nalévacího hrdla) a nastartujte motor. Nechte jej chvíli běžet. Pak jej vypněte a znovu několikrát zkontrolujte množství oleje. Je-li potřeba, tak jej dolijte. Ale opět platí, pozor na přelití!

Mohlo by se vám líbit