Technika

Jak využít sportovní mód u automobilu

single-image

Sportovní mód je funkce, která umožňuje řidiči nastavit některé parametry automobilu tak, aby dosáhl lepších jízdních vlastností, dynamiky a zábavy za volantem. Sportovní mód obvykle ovlivňuje reakci plynového pedálu, charakteristiku motoru, převodovku, řízení, podvozek, brzdy, stabilizační systémy a někdy i zvukovou kulisu. Sportovní mód se vyskytuje u různých typů a značek automobilů, od malých hatchbacků po luxusní sportovní vozy.

Jak funguje sportovní mód?
Sportovní mód se aktivuje obvykle stisknutím tlačítka nebo otočením ovladače, které jsou umístěny na palubní desce, středovém panelu nebo volantu. Některé automobily mají pouze jeden sportovní mód, jiné nabízejí více možností, jako například sport+, race, track nebo individual. V některých případech je možné si nastavit sportovní mód podle vlastních preferencí a uložit si ho do paměti.

Sportovní mód zpravidla zvyšuje výkon motoru tím, že zvyšuje otáčky, zlepšuje plnění válců, mění mapování zapalování a vstřikování paliva a snižuje zpoždění turbodmychadla. Zároveň zkracuje dobu řazení, prodlužuje dobu jízdy v nižších rychlostních stupních a zabraňuje přeřazení při brzdění. Sportovní mód také zpřísňuje řízení, zvyšuje jeho odezvu a snižuje jeho asistenci. Dále zpevňuje podvozek, snižuje průhyb karoserie a zlepšuje stabilitu a ovladatelnost vozu. Sportovní mód také může ovlivnit brzdný systém, zvýšit jeho účinnost a citlivost. Některé automobily také mění zvuk motoru, buď pomocí reproduktorů nebo speciálních výfukových systémů.

Sportovní mód také ovlivňuje elektronické stabilizační systémy, jako je ABS, ESP, ASR nebo EBD. Tyto systémy slouží k zajištění bezpečnosti a kontroly vozu v kritických situacích, ale mohou také omezovat jeho výkon a dynamiku. Sportovní mód proto tyto systémy částečně nebo úplně vypíná, nebo je nastavuje tak, aby byly méně citlivé a zasahovaly později. To umožňuje řidiči více si užít jízdu, ale také vyžaduje více zkušeností a pozornosti.

Kdy a kde používat sportovní mód?
Sportovní mód je určen pro ty, kteří chtějí získat z automobilu maximum, ať už jde o rychlost, zrychlení, pružnost, ovladatelnost nebo zábavu. Sportovní mód je vhodný pro jízdu na okruzích, závodních tratích, horských silnicích nebo jiných místech, kde je možné si vyzkoušet limity vozu a své vlastní schopnosti. Sportovní mód není doporučený pro jízdu v běžném provozu, ve městě, na dálnici nebo v nepříznivých podmínkách. Sportovní mód totiž zvyšuje spotřebu paliva, opotřebení dílů, hlučnost a emise. Sportovní mód také snižuje komfort, bezpečnost a jízdní asistence. Sportovní mód je tedy třeba používat s rozumem, odpovědností a ohledem na ostatní účastníky silničního provozu.

Sportovní mód je funkce, která umožňuje řidiči nastavit některé parametry automobilu tak, aby dosáhl lepších jízdních vlastností, dynamiky a zábavy za volantem. Sportovní mód obvykle ovlivňuje reakci plynového pedálu, charakteristiku motoru, převodovku, řízení, podvozek, brzdy, stabilizační systémy a někdy i zvukovou kulisu. Sportovní mód se vyskytuje u různých typů a značek automobilů, od malých hatchbacků po luxusní sportovní vozy. Sportovní mód je určen pro ty, kteří chtějí získat z automobilu maximum, ať už jde o rychlost, zrychlení, pružnost, ovladatelnost nebo zábavu.

Sportovní mód je vhodný pro jízdu na okruzích, závodních tratích, horských silnicích nebo jiných místech, kde je možné si vyzkoušet limity vozu a své vlastní schopnosti. Sportovní mód není doporučený pro jízdu v běžném provozu, ve městě, na dálnici nebo v nepříznivých podmínkách. Sportovní mód totiž zvyšuje spotřebu paliva, opotřebení dílů, hlučnost a emise. Sportovní mód také snižuje komfort, bezpečnost a jízdní asistence. Sportovní mód je tedy třeba používat s rozumem, odpovědností a ohledem na ostatní účastníky silničního provozu.

Mohlo by se vám líbit