Technika

Co znamená chiptuning?

single-image

Jádrem chiptuningu je řídící jednotka vozu. Sleduje a ovládá několik důležitých funkcí, které udržují motor v chodu: zapalování, vstřikování paliva, protiblokovací brzdový systém atd. Jinými slovy, toto zařízení řídí, kolik paliva se kdy vstříkne nebo kdy se spustí systém ABS, aby chránil motor nebo zamykání brzd.

Chiptuning je tedy o přepsání programu pomocí softwarových nastavení a změn za účelem změny určitých aspektů řízení motoru za účelem zlepšení celkového výkonu. Proto dobře provedené čipování obvykle směřuje ke zvýšení výkonu vozu, aniž by byla ohrožena bezpečnost a životnost vozidla.

Proč výrobci nezvyšují výkon svých aut?
Existuje několik důvodů, některé jsou srozumitelnější než jiné. Pro bezpečnost řidiče a vozidla je důležité zajistit, aby výkon odpovídal výkonu všech částí hnacího ústrojí. Jinými slovy, každý motor je určitým způsobem přednastaven, aby byla zajištěna optimální rovnováha mezi spotřebou paliva, nízkými emisemi, nízkým opotřebením, vysokým točivým momentem a dalšími faktory. Určení ideální interakce mezi všemi těmito součástmi je jedním z nejdůležitějších úkolů moderních výrobců automobilů, a to i kvůli stále přísnějším emisním požadavkům.

Ne všechny vozy a modely jsou však regulovány podle těchto bezpečnostních opatření. Na druhou stranu jsou někteří výrobci přehnaně opatrní a upřednostňují odolnost a bezpečnost před jinými aspekty zážitku z jízdy, které mohou být pro některé řidiče důležitější.

Ještě horší z pohledu spotřebitele je stále častější umělé omezování výkonu, jehož cílem je lépe ospravedlnit ceny v tržních podmínkách. Je například možné, že některé modelové řady se nevyznačují motory různé konstrukce a účinnosti, ale jsou jinak regulovány řídicí jednotkou, takže konečný spotřebitel má dojem různé úrovně kvality.

Jak chiptuning funguje?
Profesionálně provedená úprava výkonu v licencované dílně rozhodně začíná osobní konverzací. Mechanik provádějící přestavbu by měl přesně vědět, jaká jsou vaše očekávání, a v případě potřeby je upravit. Také by vám měli být schopni jasně vysvětlit, jaké upgrady jsou reálné a rozumné, a to i pro vaše vozidlo, a že byste od nich neměli očekávat, že promění ojetinu z roku 1990 ve svižný sporťák.

Poté, co se obě strany dohodnou na postupu a nezbytných změnách, následuje nejprve všeobecná kontrola. K tomu se na autě provádí počítačová diagnostika. Jedině tak můžete přehledně a podrobně změřit, na co přesně se při chiptuningu soustředit a zároveň zjistit, v jakém stavu je celkově vaše vozidlo.

Dále, a na čem byste měli bezpodmínečně trvat, je vytvoření záložní kopie vašeho aktuálního a tedy původního softwaru. To je velmi důležité, protože vám to umožňuje obnovit provedené změny do správného původního kalibrovaného nastavení, pokud si to přejete, například pokud plánujete auto prodat nebo pokud nejste s čipem zcela spokojeni.

Dále následuje samotná úprava. V závislosti na typu vozidla může celý proces trvat jednu až několik hodin, takže vše probíhá velmi rychle. Po úspěšném chiptuningu doporučí servisní středisko krátkou zkušební jízdu, nejlépe s příslušným mechanikem, za účelem otestování nových funkcí a zjištění možných zdrojů problémů.

Pokud jsou všichni naprosto spokojeni a neobjeví se žádné zjevné problémy, můžete si nyní svého mazlíčka odvézt domů. Každý licencovaný autoservis vám navíc poskytne záruku a záznam o profesionálně provedených úpravách řídicí jednotky pro získání technické licence. Ani v tomto případě by se nemělo postupovat lehkomyslně a je potřeba se těchto věcí držet, aby se předešlo pozdějším problémům, které mohou komplikovat život.

Mohlo by se vám líbit