Auta Historie Zajímavosti

Mercedes 190E 2.5-16 EVO II – oživení legendy

single-image

Německá automobilka plánuje oživit legendární Mercedes, který bude stát nemalé peníze.

Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evo II je jednou z největších legend automobilové historie. Tento sportovně laděný sedan, odvozený od generace W201, prošel svou druhou evolucí a byl představen na ženevském autosalonu v roce 1990. Původně zamýšlený jako limitovaná edice 502 exemplářů, byl tento model vyprodán ještě před veřejnou premiérou.

Evo II poháněl 2,5litrový čtyřválec, který byl vyvinut ve spolupráci s firmou Cosworth a byl vybaven balíčkem úprav od AMG. Tento motor poskytoval maximální výkon 173 kW (235 k) při 7 200 otáčkách za minutu a nejvyšší točivý moment 245 Nm při 5 000 ot./min. Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evo II se vyráběl pouze do roku 1991 a dnes je vzácným a ceněným sběratelským artiklem, který by každý automobilový nadšenec chtěl mít doma.

Není tedy divu, že se německá společnost HWA rozhodla tuto legendu oživit v modernější podobě. Plánuje vyrobit pouhých 100 exemplářů a první nedávno zveřejněné obrázky naznačují, co od vozu, který dostal prosté jméno HWA Evo, můžeme očekávat.

Základem všech kusů bude standardní Mercedes-Benz W201, který pak bude přetvořen na Evo. To znamená, že výchozí auta projdou kompletní renovací a následně dostanou řadu úprav, sportovní díly a výrazný body kit, ještě agresivnější, než má originál.

Další změnou budou zatmavené světlomety a černá maska chladiče, které využijí moderní LED technologii. Na zadní straně vozu zaujme masivní křídlo a elegantní dvojitá koncovka výfuku.

Mohlo by se vám líbit