Cestování Rady a tipy

Kolo vždy bezpečně s sebou

single-image

Přibližně 4 miliony jízdních kol vlastní české domácnosti. Lidé častěji používají kola jako každodenní dopravní prostředek například do práce, školy ale v poslední době narostl zájem i cykloturistiku. Je několik způsobu, jak jízdní kola přepravovat, ale každý způsob má svoje klady a zápory. Kola se můžou přepravovat za využití střešních nosičů které mohou být upevněny i na zadní části (5.dveře) nebo na tažném zařízení a poslední způsob přepravy jízdních kol je uvnitř vozu.

Nejrozšířenější způsob je přeprava na střešním nosiči. Nejen, že je to nejjednodušší připevnění, ale navíc na něm můžeme přepravovat kola všech velikostí. Při koupi je nutné zakoupit i příčné střešní nosiče, které se upevní za lem střechy karoserie nade dveřmi nebo na podélné střešní nosiče vozidla. Nutné je také, aby nosiče byly uzamykatelné, aby byl bicykl chráněn před krádeží.

Výhodou střešního nosiče je, že nezabírá místo a je cenově nejdostupnější. Na střešním nosiči je možnost přepravovat až 4 jízdní kola. Naopak nevýhodami těchto nosičů je například to, že musíte vlastnit příčné střešní nosiče nebo pokud je osoba menší může docházet k obtížné manipulaci. Pozor si musíte dát také při vjezdu do garáží, kdy výška mnohdy převyšuje povolené limity.

Pokud máte vyšší typ vozidla doporučuje se nosič, který se umístí na zadní dveře automobilu. Často je možné namontovat určitý typ nosiče na doporučené typy vozů. Lze pořídit i univerzální typy, ty se ale ovšem nedají použít na jakékoliv vozidlo. Daný typ lze použít na všechny typy sedanu, hatchback a na vozy s rovnou zádí. Je potřeba počítat s tím, že během jízdy s nosičem bude omezena funkce zadního stěrače, protože se horní část opírá o zadní okno, kromě použití na karosérii sedan, kde se nosič umisťuje na víko kufru. Výhodou těchto nosičů je snadná manipulace a fakt, že vás neomezuje při vjezdu do garáží. Naopak nevýhodou je, že při přepravování je nepřístupný zavazadlový prostor a je i omezený výhled zadním oknem.

Nejlepším a nejpříjemnějším způsobem přepravy je nosič na „kouli“. Nejenže jsou umístěny v přístupné výšce, a to usnadňuje snadnou manipulaci s kolem, ale také neomezuje řidiče při parkování. Lze na nich převážet až čtyři jízdní kola a dokonce i těžší elektrokola. Na tento typ nosičů musí mít auto samozřejmě tažné zařízení. Snadná instalace, možnost během přepravy otevírat dveře nebo víko zavazadlového prostoru jsou největší výhodou těchto nosičů. Nevýhodou je omezený výhled zadním oknem a také nutnost přendat registrační značku na zadní část nosiče. Proto je užitečné si pořídit i třetí registrační značku.

Posledním způsobem je přeprava kol uvnitř vozidla. Kola jsou sice chráněna proti znečistění během přepravy a odcizení, ale hrozí větší nebezpečí a zranění posádky například prudkým bržděním nebo případnou kolizí. A další nevýhodou samozřejmě je, že kola ve vozidle zabírají zbytečně moc místa.

Mohlo by se vám líbit