Rady a tipy

Nové nebo ojeté?

single-image

Když se rozhodneme pořídit si automobil často si klademe otázku co bude výhodnější, zda nové nebo ojeté. Vždy záleží na vašich kritériích, finančních možnostech, účelu auta, a proto se dá těžko na tuto otázku snadno odpovědět.

Ojeté auto
Pravda je taková, že jelikož je auto spotřební zboží, tak nové ztrácí hned po koupi svou hodnotu. Potom co do auta poprvé nasednete, při každém kilometru a roku navíc, jde cena rychle dolů až o několik desítek tisíc. Proto často volíme auto ojeté.

V dnešní době už není problém s množstvím ojetých aut v českých bazarech, a tak máme větší výběr a možnosti. Akorát se může stát, že chvíli bude trvat, než najdete to, co bude odpovídat vaší představě.

Ojeté auto je taková sázka 50 na 50, kdy můžete koupit auto, které vás několik let nebude nijak zlobit, ale může se stát, že narazíte na automobil, který byl bouraný, poskládaný z více kusů, s předělanou servisní knížku nebo se stočenými kilometry. V těchto případech vám někdy nepomůže ani ten nejlepší odborník.

Výhody a nevýhody ojetého auta:
Možné nevýhody: stočené kilometry, lživá historie, špatný technický stav, nejasný původ auta, ten pocit, že už někomu patřilo, po koupi by se měl udělat základní servis, větší pravděpodobnost, že nastane nějaký problém
Výhody: menší ztráta hodnoty, větší výběr ojetých vozů, auto jako nové (pár let staré, najeto jen přes tisíc km), lepší cena

Nové auto:
U nového auta je velikou výhodou, že si ho můžete nakonfigurovat podle sebe, tím je myšleno že si zvolíte vše podle sebe, například výbavu, barvu nebo obsah motoru. Nevýhoda je cena, jelikož je vždy mnohem výše než u ojetého vozu.

Mohlo by se vám líbit