Technika

Nejvýkonnější přídavné světlomety

single-image

V Česku přídavné světlomety nejsou zvykem, a proto je u klasických osobních vozů vidíme minimálně. Váže se to samozřejmě ke zdejším podmínkám. Netrápí nás dlouhá polární noc nebo extrémní sněhové bouře, kde je tento prvek nezbytný. Oproti tomu v severských státech se jedná o skoro povinnou výbavu. Bez přídavných světel si v zimě na cestu moc neposvítíte. Vedle bezpečnostního prvku, mnohem lépe zpozorujete případné chodce a zvěř u silnice. Každá mince má ale rub i líc. Světla mohou i škodit, oslňovat okolní řidiče.

Asi každému řidiči se někdy stalo, že zapomněl na zapnuté dálkové světla. V případě přídavných světel, která jsou posazené výš a vybavená intenzivními LED žárovkami se jedná o mnohem větší riziko. Jejich obrovská intenzita může protijedoucího řidiče dokonale chvilkově oslepit, což může vést až k tragickým následkům. Pokud je ale řidič svědomitý a neopomíná včasné vypínání přídavných světel, stane se z nich velký pomocník.

LED světla Daniela Rileyho

Kutil Daniel Riley, který má vlastní kanál na youtube, představil přídavný LED panel ze 40 kusů 100W LED modulů. Tento panel se může pochlubit titulem – nejjasnější přídavné světlo na světě. Modul má dosvit až čtyři kilometry! Pro záchranné akce naprosto skvělý přístroj, který se musí používat velmi opatrně. Světlo je tak silné, že člověku z určité vzdálenosti vypálí sítnici.

Daniel Riley vytvořil i méně výkonnější panel, který má mnohem větší možnosti využití. Dalším jeho počinem je přídavné osvětlení pro drony nebo příruční světelné tyče podobné baterkám.

Kutil Daniel Riley má na youtube vlastní kanál

Mohlo by se vám líbit