Technika

Čelní sklo a jeho výměna

single-image

Nejčastějším slovem, který znají řidiči z celého světa, je tzv. „pavučina“. Název je odvozen od vzhledu trhliny, protože množství malých ručiček a nožiček připomíná pavučinu. Typ praskliny se může různit velikostí a nacházet se na různých místech.

Důsledky poškození čelního skla
Jízda s poškozeným čelním sklem může být potrestána pokutou. Záleží však na rozsahu a umístění škody. Jestliže se „pavouček“ ocitne v zorném poli řidiče nebo přesahuje průměr 20 mm, je nutná oprava nebo výměna čelního skla. I v případě, že je prasklina blízko okraje, musí být namontováno nové přední sklo. Pokud prasklina omezuje viditelnost a jeho celkový vzhled, může to navíc být i životu nebezpečné.

Bezpečnostní funkce čelního skla
Jedním z účelů předního okna je, aby se v případě nehody neroztříštilo, ale naopak zůstalo neporušené jako celek a chránilo cestující. Pokud se ve skle objeví široká trhlina nebo praskliny, je kompletní výměna okna nutná.

Výměna čelního skla
Stejně jako u řady jiných věcí v automobilovém průmyslu byla i výměna čelního skla v dřívějších dobách poměrně jednoduchá. Bylo to dáno tím, že technologie u vozů z 80. a 90. let ještě nebyla tak vyspělá a spousta oken pasovala na spoustu modelů.

Ne nadarmo existuje celá škála specializovaných firem, které se zabývají montáží a demontáží autoskel. K uvolnění jemných a úzkých štěrbin, v nichž okno sedí, od starého lepidla je zapotřebí podstatně lepšího vybavení.

Okenní sklo musí dokonale pasovat ke konkrétnímu vozu a modelu. Podceňovat by se nemělo ani nové kvantum elektroniky instalované přímo na okně nebo dokonce uvnitř něj.

Na závěr je ještě důležité vyvarovat se nechtěnému poškození laku na sloupcích či kapotě automobilu. Všechny tyto poznatky ukazují, že je vhodnější, aby samotnou výměnu čelního skla provedli vyškolení mechanici.

Jak ušetřit peníze
Chcete-li ušetřit peníze, můžete zakoupit například sklo i v online obchodě, a to pomocí přesného porovnání modelů, výrobců a specifikací. Přední sklo si pak při výměně můžete vzít s sebou do servisu.

Teoreticky jsou k dispozici příslušné soupravy, které umožňují realizovat opravu i laikovi. Bez odpovídajících znalostí, zručnosti a citu riskujete možné zhoršení škody nebo jen její nepatrnou opravu, a tím pádem ztrátu bezpečnosti vašeho vozidla. A ta by měla být vždy na prvním místě.

Mohlo by se vám líbit