Technika

První automobilka s Androidem

single-image

Uživatelské rozhraní je hlavní devízou technologických firem jako Apple nebo Google. Mají letité zkušenosti s jejich vývojem a disponují specialisty a vývojáři. Navíc miliony uživatelů mobilů a tabletů jsou na rozhraní těchto firem přivyknutí. Aplikací, které se pomocí těchto rozhraní propojují s ,,mozkem” vozu je řada, ale přenesení rozhraní Android nebo iOS přímo do vozu zatím nikdo nenabídl.

Zavedené automobilky, s vlastní technologickou silou se drží svých palubních systému a rozhraní, do kterého napumpovali obrovské peníze na postupné úpravy a vyladění. Mezi lídry patří určitě BMW a Mercedes Benz. Né každá automobilka si může dovolit vlastní vývojové centrum, a proto se objevila první spolupráce mezi automobilovou značkou a uživatelským rozhraním od Google. Tou je Polestar. Dceřiná společnost švédského Volva spojí své vozy s operačním systémem Android kompletní palubní systém. Polestar začíná zařazovat výkonné elektrifikované modely Polestar 2 s dojezdem 500 km.

Automobilka slibuje velmi chytré a jednoduché ovládání. Hlasový Google asistent a spárované Google Maps, ve speciální formě pro elektrické vozy. V nabídce nebude chybět streamování hudby Spotify a obchod Google Play. Postupně budou zapojeny i videoslužby.

Podle AutoBildu by mělo Polestar následovat samotné Volvo, ale i Renault, Nissan a další automobilky, které své vozy kompletně propojí se svými systémy.

Mohlo by se vám líbit