Technika

Budoucnost hlasového ovládání?

single-image

Moderních technologií v nových vozech neustále přibývá, že je běžný smrtelník ani nestíhá sledovat. Od praktických bezpečnostních asistentů, po asistentku, kterého můžete ovládat hlasem. V posledních letech se tyto asistentky šíří domácnostmi, ať už se jedná o Alexu od Amazonu nebo Google Home Asistenta, díky kterým můžeme ovládat vaši chytrou domácnosti. V autech je vývoj podobný.

Auta koncernu VW ovládání hlasem podporují už několik let a dokonce i v češtině. Stejně tak Mercedes-Benz nebo BMW. Spousta z nás si vzpomene na první chvilky této technologie. Člověk musel mluvit heslovitě a jasně artikulovat, aby vůbec žila šance na porozumění. Tento nešvar už je pryč a naopak se rozpoznávání hlasu dostává do popředí priorit klíčových automobilek. Tato technologie navíc není doménou pouze dražších modelů.

V popředí se objevuje německý Mercedes, ale i Škoda auto. Stejně jako na vašem mobilním telefonu stačí asistenta pozdravit, stejnou cestu razí automobilky. Chcete vědět, jaké bude počasí ve městě, kam zrovna míříte? Nebo se vám nechce hledat adresa hotelu, kde budete spát? Nevadí. Řeknete jen „Hej Mercedes, jaké bude dnes počasí v Ostravě?” Stejným systémem funguje Laura od Škodovky, se kterou si můžete povídat i v modelu Fabia. „Okay Lauro, kdy hraje zápas Liverpool”? Okamžitě vám odpoví následující fotbalový zápas tohoto slavného celku a případně i poslední výsledek. Pokud za volantem trávíte hodně pracovního času, určitě oceníte možnost nadiktovat si poznámku do telefonu nebo přidat událost do kalendáře. V USA jsou ještě o něco dále, kde si přes svého domácího asistenta můžete nastartovat vůz zaparkovaný u domu.

Mohlo by se vám líbit