Auta

Tatra 60E – moderní oživení legendy

single-image

Historie automobilů Tatra nás provází úžasnou kombinací inovací a elegance, která se však zdála v dnešní době poněkud zapomenutá. Avšak díky českému designérovi Janu Petruželovi se legendární značka vrací do světla reflektorů s novým konceptem pro moderní éru – Tatra 60E.

Začněme pohledem do minulosti, kde se inspirace pro tento návrh zrodila. Koncepce Tatry 60E vychází z ducha legendárních modelů, jako jsou Tatra 87, 603 a 600. Petružela s precizností a láskou k designu spojil prvky těchto ikonických vozů do kompaktního liftbacku, který nese dědictví z minulosti, avšak s moderním nadhledem.

Exteriér vozu překypuje detaily, které evokují klasickou estetiku Tatr, jako je chromovaná lišta, která skrytě obklopuje kliky dveří, či charakteristická zadní ploutev, nyní modernizovaná s integrovaným brzdovým světlem a možností sloužit i jako anténa.

Zajímavým prvkem jsou také aerodynamické kryty kol, které odkazují na design Tatry 613. Tímto způsobem se Tatra 60E stává spojením minulosti a budoucnosti, zachovávající dědictví značky a zároveň adaptující se na moderní trend elektromobility.

Vnitřní prostor zatím zůstává v rámci konceptuální fáze, avšak Petruželův záměr naznačuje, že interiér bude stejně pozorně navržen jako exteriér, respektující pohodlí a luxus, kterým Tatra vždy proslula.

Zajímavým rozhodnutím bylo zvolení elektrického pohonu pro Tatra 60E. Zdůrazňuje to nejen moderní směřování automobilového průmyslu, ale také respekt k životnímu prostředí. Tato volba zvýrazňuje, že Tatra stále drží krok s dobou a dokáže se přizpůsobit aktuálním trendům a potřebám zákazníků.

Označení Tatra 60E není zvoleno náhodně. Písmeno “E” nejen odkazuje na elektrický pohon, ale také představuje obrácené číslo 3, narážející na Tatru 603. Tím se jasně odkazuje na historii značky a zdůrazňuje spojení mezi minulostí a budoucností, které tento nový koncept nese.

Závěrem lze konstatovat, že Tatra 60E není jen automobil, je to skvost, který přináší čerstvý vítr do světa automobilového designu. S respektem k dědictví značky a se smělým krokem vpřed do éry elektromobility představuje Tatra 60E novou kapitolu v historii automobilismu, kterou rozhodně stojí za to sledovat na silnicích.

Mohlo by se vám líbit