Zajímavosti

Toyota GR Supra – další přírůstek do rodiny LEGA

single-image

Další zajímavou novinkou z Kladna je nový sportovní přírůstek z Lega – legendární Toyota GR Supra. Tento model letos slaví 35. narozeniny, a proto se Toyota rozhodla nadělit sobě dárek v podobě plně funkčního Lego-modelu.

Tato stavebnice neustále dokazuje, že si s ní dokáží vyhrát nejen děti, ale i dospělí. Takovéto modely budiž příkladem. Auto v životní velikosti postavené z těchto kostiček není prvním. Již dříve jsme mohli vidět jak před pár lety, také v Kladně, sjel z linky první takovýto model. Tehdy šlo o Bugatti Chiron v měřítku 1:1 a bylo možné si jej dokonce prohlédnout v Praze. Nezůstalo však u jednoho a vzápětí světlo světa spatřily modely McLaren Senna 720s a Lamborghini Sián. Každý vůz se mohl chlubit něčím jedinečným. Nově do této rodiny přibyla již zmiňovaná Toyota Supra.

Opravdový fanoušci aut by mohli poznamenat, že tento model se začal vyrábět už v roce 1976. Jenže první dvě generace nesli označení Celica Supra. Model, jenž nesl jen název Supra přišel až s třetí generací.

Aktuální model je kopií páté generace. Kompletní sestavení proběhlo v již zmiňované firmě sídlící v Kladně, jenž stojí i za předchozími modely. Model je postaven ze skoro 480 tisíc dílků, jejichž složení trvalo přibližně 2400 hodin.

Téměř celý vůz je do posledního detailu postaven z kostiček stavebnice Lego. Od linií předního spoileru až po odtrhovou hranu na zádi. I celkové rozměry jsou téměř identické. Interiér se též může chlubit zpracováním z kostiček. Tedy až na sedadlo řidiče, volant, kola s pneumatikami a odznáčky na karoserii. Tyto věci byli převzaty ze skutečného auta.
Plnohodnotný výkon jako má skutečný vůz, byste tu hledali marně. Pod kapotou se skrývají elektromotory, jenž Supru pohánějí. Díky nim prý dokáže jet rychlostí až 28 km/h. Kromě toho je plně funkční přední a zadní LED osvětlení.

Pokud byste po takovém modelu také toužili, tak Vás asi zklameme. Model by vyroben pouze jeden. Ovšem pokud byste i tak po něm toužili, nezbývá než si koupit jeho menší variantu z Lega anebo sáhnout přímo po originálu.

Mohlo by se vám líbit