Technika Zajímavosti

Konec rizikovému přehřátí dítěte či mazlíčka ve Vašem voze?

single-image

Volvo představilo v minulosti řadu nových prvků aktivní a pasivní bezpečnosti, ke kterým nyní tato automobilka přidala další nový prvek, který může zachraňovat životy našich domácích mazlíčků, ale hlavně dětí v zapomenutých autech.

Možná si říkáte, jak někdo může zapomenout své dítě nebo svého čtyřnohého miláčka v autě? Věřte nebo ne, ale tato situace se už přihodila hodně lidem. Hlavně v horkém létě představuje vážné zdravotní riziko. Na letním slunci může teplota v interiéru auta stoupnout až na 70°C. Tato teplota vysoce ohrožuje životy dětí nebo domácích mazlíčků. Touto nepozorností přišlo o život už několik dětí. Například v USA od roku 1998 přišlo o život více než 900 dětí.

Volvo se však rozhodlo tuto tragickou statistiku zvrátit. Odborníci na automobilovou bezpečnost představili již novinky zvyšující aktivní i pasivní bezpečnost, nyní ale přichází skutečný revoluční prvek, chránící bezpečnost dětí a domácích mazlíčků, které zůstali zamčené v autě právě ve zmíněných horkých letních teplotách.

Řada automobilek už přistoupila ke zmírnění tohoto nebezpečí, zatím ale pouze v pasivní formě, kdy audiovizuální varování má řidiče upozornit před vystoupením z vozu, aby zkontroloval zadní sedadla. Švédští inženýři však zašli o něco dále a nainstalovali do nových modelů radary, které aktivně sledují vnitřní prostor auta. Radar dokáže detekovat nejen pohyb, ale také dýchání.

Pokud tedy řidič bude vystupovat z vozu, kde zůstalo dítě nebo domácí mazlíček, auto nepůjde zamknout a upozorní řidiče, aby zkontroloval zadní sedadla ve vozu. Pokud i přes upozornění řidič bude chtít auto opustit, může upozornění vypnout a auto zamknout. Poté se v interiéru spustí klimatizace, která bude udržovat příjemnou teplotu, která nebude ohrožovat cestující v autě. A aby se vám nechtěli do vozu dobývat tak zvaný samozvaní zachránci na displeji infotainmentu se zobrazí upozornění, že nikomu nehrozí žádné nebezpečí.

Tento revoluční bezpečnostní prvek se stane součástí standartní výbavy EX90 a dalších chystaných modelů a měl by snížit riziko přehřátí dětí nebo domácích mazlíčků zapomenutých v rozpáleném interiéru vozu. I přes tento bezpečnostní prvek, to neznamená, že byste měli nechávat své děti nebo chlupaté členy domácnosti zavřené v autě. Pokud však nastane situace, kdy si jen na pár minut odběhnete do obchodu, kde se nečekaně zdržíte, neměly by hrozit žádné zdravotní dopady na vaše děti nebo domácí mazlíčky, což je skvělá zpráva.

Mohlo by se vám líbit