Auta Zajímavosti

Volkswagen Polo Robust – malý hatchback na farmu? Proč ne!

single-image

Když se řekne farmářský vůz, většina z nás si okamžitě představí robustní pick-up s pohonem všech kol, obrovským ložným prostorem a mohutnými koly, která zvládnou jakýkoli terén. Ale co kdybychom vám řekli, že automobilka Volkswagen přišla s něčím úplně jiným? Představujeme vám Volkswagen Polo Robust, speciální verzi oblíbeného hatchbacku, která byla navržena přímo pro farmáře v Brazílii.

Volkswagen Polo je známý svou kompaktní velikostí, spolehlivostí a především tím, že je ideální pro městský provoz. Ale v Brazílii se rozhodli tento koncept přetvořit a vytvořit vozidlo, které zvládne i ty nejdrsnější venkovské podmínky. Výsledkem je Polo Robust – hatchback, který v sobě kombinuje pohodlí městského auta s odolností vozidla do terénu.

Možná si říkáte, že spojení hatchbacku a farmářského vozu zní trochu absurdně. Ovšem v Brazílii k tomuto úkolu přistoupili s maximální vážností. Polo Robust je výsledkem pečlivého vývoje a testování, které probíhalo s ohledem na potřeby brazilských farmářů. Cílem bylo vytvořit vůz, který bude nejen cenově dostupný, ale zároveň schopný obstát v drsných podmínkách, jaké na farmách panují.

Aby tento malý hatchback zvládl náročné podmínky, byl podvozek upraven tak, aby vůz měl větší světlou výšku. Díky tomu se Polo Robust může pohybovat i po nezpevněných cestách, kde by běžné městské auto mělo značné problémy. Změnami prošly také tlumiče a celkové nastavení podvozku, což zajišťuje lepší stabilitu a odolnost proti nárazům a vibracím.

Interiér vozu byl přizpůsoben pro každodenní práci na farmě. Místo luxusního čalounění, které je typické pro mnoho moderních vozů, najdete uvnitř Pola Robust jednoduché a odolné materiály. Sedadla jsou potažena bytelnějšími potahy, které snáze odolají nečistotám a snadno se čistí. K tomu jsou zde gumové koberečky, které oceníte v případě, že se dostanete do bahna nebo jiných nečistot.

Další praktickou vychytávkou je tažné zařízení, které se hodí při přepravě menších nákladů nebo při tahání přívěsu. Je však třeba mít na paměti, že Volkswagen Polo Robust není žádný silniční gigant. Pod kapotou se ukrývá atmosféricky plněný litrový zážehový motor s výkonem 84 koní a točivým momentem 101 Nm, který je přenášen na přední kola přes pětistupňovou manuální převodovku. Tento motor je ideální pro běžné farmářské úkoly, ale pro těžší náklady a náročnější terén by mohl být slabinou.

Volkswagen Polo Robust je zajímavým pokusem spojit zdánlivě neslučitelné – městský hatchback a farmářský vůz. I když se tento koncept může zdát neobvyklý, v Brazílii věří, že má potenciál. Ať už jde o menší farmáře, kteří nepotřebují velký pick-up, nebo o zákazníky, kteří hledají cenově dostupné a přitom robustní vozidlo, Polo Robust má co nabídnout.

Tento model ukazuje, že i malý vůz může mít velký potenciál, pokud se přizpůsobí potřebám svých uživatelů. A kdo ví? Možná se podobné koncepty začnou objevovat i na dalších trzích. Volkswagen Polo Robust je důkazem, že inovace a odvaha zkoušet nové věci mohou vést k nečekaným a zajímavým výsledkům.

Mohlo by se vám líbit