Elektromobily Zajímavosti

Volkswagen a XPENG

single-image

Čínský automobilový trh se stává arénou pro nové aliance a inovace, když se dvě obří automobilky, Volkswagen a XPENG, spojily ve snaze redefinovat budoucnost mobility v zemi. Toto partnerství, oznámené loni v červenci, přináší slibnou perspektivu na elektrické vozidlo, které nese podpis obou značek a staví na inovativní platformě založené na technologii G9 „Edward“ od XPENG.

Volkswagen, kdysi nezpochybnitelný vládce čínského trhu, začal pozorovat svůj podíl upadat, když rostl zájem o elektromobily. Tento trend způsobil, že se stále více spoléhá na vozy se spalovacím motorem, jejichž popularita v zemi klesá. Jeho rivalita s čínským výrobcem elektromobilů BYD mu dokonce vzala titul nejprodávanější značky v Číně na konci roku 2022.

V reakci na tuto situaci Volkswagen zahájil strategické spojenectví s XPENG, což může být klíčem k jeho obnovení na trhu. Volkswagen získal 4,99 procenta akcií XPENG za zhruba 700 milionů USD, což bylo dokončeno v prosinci. Tato akvizice není pouze finanční investicí, ale otevírá dveře k synergii mezi dvěma automobilkami, zejména v oblasti platformy a softwaru.

Jedním z prvních plodů tohoto spojenectví je SUV, které bude prvním elektromobilem vyrobeným v rámci této spolupráce. Do roku 2026 plánují obě společnosti uvést na trh další dva modely. Tyto vozy budou neseny pod značkou Volkswagen, ale zároveň budou využívat technologické výhody platformy G9 „Edward“ od XPENG.

Jedním z hlavních cílů tohoto spojení je zkrácení času vývoje nových vozů. Volkswagen očekává, že díky úsporám ze společného nákupu součástek a inovacím v konstrukčních a inženýrských fázích bude doba vývoje zkrácena o více než 30 procent. Ralf Brandstätter, člen představenstva Volkswagenu a šéf pro Čínu, zdůraznil důležitost rychlosti na čínském trhu s elektromobily.

Ačkoli budou vozy neseny logem VW, bude jejich vývoj spočívat na sdílené platformě, což ukazuje na hloubku spolupráce mezi dvěma automobilkami. Toto partnerství představuje významný krok vpřed pro obě společnosti, neboť se snaží lépe konkurovat na rostoucím trhu s elektromobily v Číně.

Zatímco pro Volkswagen toto spojenectví představuje možnost znovuzískání ztracené pozice na čínském trhu, pro XPENG to znamená posílení jeho postavení a expanzi do nových oblastí. Tato aliance má potenciál změnit dynamiku automobilového průmyslu v Číně a představuje příklad toho, jak spolupráce mezi tradičními automobilkami a novými hráči může vést k inovacím a pokroku v oblasti elektromobility.

Mohlo by se vám líbit